Pivovar Protivín zvýšil tržby i zisk, výstav nezveřejnil

Pivovar Protivín měl v roce 2018 tržby 289,2 milionu korun, meziročně o 32 procent vyšší. Provozní zisk mu stoupl o 62 procent na 9,6 milionu Kč. Krátkodobé závazky měl pivovar 106,2 milionu korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin. Výstav v ní podnik neuvedl. Pivovar patří do skupiny Pivovary Lobkowicz Group (PLG). Skupinu ovládá čínská společnost Citic.

Důvodem, proč stoupl zisk, je vyšší hrubý obrat, uvádí firma. Zisk po zdanění stoupl z 1,5 milionu na 6,4 milionu korun.

K 31. prosinci 2018 převyšovaly krátkodobé závazky oběžná aktiva o 42 milionů Kč. Krátkodobé závazky měl pivovar 106,2 milionu korun. Situaci, jak uvedl pivovar, zavinil zejména nárůst krátkodobých závazků z obchodního styku a čerpání půjček od spřízněných osob. Loni pivovar zahájil ozdravný projekt, jehož výsledkem je postupné snižování nákladů, vyšší efektivita a postupná tvorba zisku. Eliminovat nepoměr mezi krátkodobými závazky a oběžnými aktivy chce podnik za tři účetní období.

"Existuje významná materiální nejistota v předpokladu schopnosti účetní jednotky pokračovat ve svých aktivitách, pokud události popsané výše nenastanou," uvedl k situaci pivovar ve výroční zprávě. Závazky po splatnosti k prosinci 2018 činily 39,1 milionu Kč.

Pivovar Protivín s 80 zaměstnanci vyrobí ročně kolem 230.000 hektolitrů piva. Výstav za roky 2018 a 2017 pivovar nezveřejnil, v roce 2016 byl výstav 232.000 hektolitrů.

Pivovar Protivín býval největší na Prácheňsku, někdejšího správního území, které je dnes na rozhraní Jihočeského, Plzeňského a Středočeského. Existoval již v 16. století, od roku 1711 patřil Schwarzenbergům.

Firma uvádí, že nejslavnější období zažil na přelomu 19. a 20. století, v roce 1902 vyrobil pivovar 147.745 hektolitrů. Pivo vyvážel i do zámoří. Pivovar měl tehdy vlastní sklady v Praze, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně i New Yorku.

V roce 1948 byl pivovar znárodněn, v červnu 2000 ho prodala společnost Jihočeské pivovary městu Protivín. Od roku 2008 patří do Pivovary Lobkowicz Group.

PLG se v roce 2017 dostala ze 106milionové ztráty roku 2016 do zisku 81,3 milionu Kč. Tržby za prodej zboží a služeb měla 1,2 miliardy Kč. Jedna z největších pivovarských skupin v Česku vlastní sedm pivovarů. Výsledky za rok 2018 skupina zatím nezveřejnila.

Související

Ilustrační foto

Tři české pivovary uzavíraly dohody o zákazu exportu, pokutě se vyhnuly

Brno - Tři české pivovarské skupiny uzavíraly se svými odběrateli dohody o zákazu exportu piva. Po zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale dohody zrušily a vyhnuly se tak pokutě. Vyplývá to z výroční zprávy ÚOHS za loňský rok. Konkrétně šlo o Budějovický Budvar a skupiny PMS Přerov a Pivovary Lobkowicz.

Více souvisejících

Pivovary Lobkowicz Pivovar Protivín Pivo Jihočeský kraj Ekonomika pivovary

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 27 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy