Roušky a respirátory byly v Česku nejdražší na podzim roku 2020

Roušky a respirátory byly na internetu podle analýzy nákupního rádce Heureka.cz nejdražší na podzim roku 2020. Ceny byly zhruba dvojnásobné ve srovnání se současným stavem. Roušky lidé momentálně pořídí od dvou do 15 korun za kus, u respirátorů se průměrná cena pohybuje od osmi do 40 korun.

Nejvyšší zájem o ochranu dýchacích cest byl v e-shopech loni v lednu a únoru. ČTK to dnes sdělil šéf analytiků portálu Heureka.cz Michal Buzek. Povinnost mít zakrytá ústa a nos kvůli koronavirové nákaze česká vláda poprvé zavedla 19. března 2020.

Cena roušek a respirátorů podle Buzka závisí na konkrétním typu produktu, velikosti balení, ale také na prodejci. "V některých případech totiž může být rozdíl ceny až trojnásobný. Což u jedné roušky může být pár korun, ale u stokusového balení se jedná i o několik set korun," uvedl.

Zájem o respirátory na internetu v prvních dvou měsících loňského roku, kdy byly prodeje na vrcholu, stoupl na deseti i dvacetinásobky dosavadních hodnot. "A takto vysoko už tato kategorie na internetu nikdy nevyšplhala," řekl Buzek. Doplnil, že poptávka o roušky a respirátory je v současné době nižší než v uplynulých měsících a nelze ji srovnat s žádným obdobím posledních dvou let.

Momentálně jsou v ČR respirátory či nanoroušky povinné jen ve veřejné dopravě a zdravotnických zařízeních. Ve službách či obchodech je lidé nemusí mít od pondělí.

Heureka podle Buzka už v březnu 2020 významně zpřísnila kontroly nových e-shopů s rouškami. Objevilo se totiž mnoho nepoctivých obchodníků, kteří chtěli využít situaci a nabízeli ochranu dýchacích cest za přemrštěné ceny. "V tu dobu jsme blokovali či nepovolovali až kolem stovky e-shopů měsíčně," dodal.

V produkci roušek a respirátorů nebyla na počátku pandemie Česká republika soběstačná, tuzemské firmy byly podle údajů státní agentury CzechInvest schopné vyrobit zhruba 730.000 respirátorů měsíčně. V době krize byla ale potřeba ČR okolo osmi milionů respirátorů třídy FFP2 a vyšší. "Počet velkých výrobců osobních ochranných prostředků v České republice se pohybuje v řádech jednotek, avšak jejich aktivita ve velmi krátké době zajistila zcela dostačující množství roušek a respirátorů nejen pro český trh," uvedl David Svoboda z Technické univerzity v Liberci, který na toto téma napsal diplomovou práci.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy