Stavebnictví letos vzroste o 1,4 procenta, očekávají stavební firmy

České stavebnictví letos meziročně vzroste o 1,4 procenta, příští rok o 1,3 procenta. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou zveřejnila na dnešním on-line Setkání lídrů českého stavebnictví. V průzkumu oslovila zhruba stovku stavebních firem v Česku. Na konci loňského roku očekávaly pro letošek pokles o 1,8 procenta.

Optimističtější jsou menší stavební firmy a společnosti zabývající se především pozemním stavitelstvím. Rozdíly však nejsou příliš velké. Firmy mají zakázky v průměru na devět měsíců dopředu.

"Ani stavebnictví nemělo během covidového šoku na růžích ustláno. Omezení pohybu a především odchod zahraničních dělníků a jejich následný nedostatek činily ve stavebnictví velký problém. Nedostatek pracovníků bude problémy činit i nadále, nemluvě o stále vzácnějších řemeslnících stavebního oboru," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

O něco pesimističtější jsou ředitelé větších firem s ročním obratem nad 100 milionů korun. Pro letošní rok počítají s růstem stavebnictví o 0,9 procenta. Menší firmy očekávají v průměru růst o 2,1 procenta.

Pokud jde o zaměření, firmy zabývající se převážně pozemním stavitelstvím, tedy výstavbou bytů, kanceláří nebo průmyslových hal a skladů, počítají pro letošek s růstem v průměru o 1,6 procenta. Společnosti z inženýrského stavitelství, které je tvořené hlavně výstavbou infrastruktury, očekávají růst o 1,1 procenta.

Firmy mají zakázky v průměru na devět měsíců dopředu. Pro 47 procent společností je to stejně jako ve stejném období loňského roku, 24 procent firem zaznamenalo pokles. Zbylých 29 procent uvedlo, že je to více než loni.

"V pozemním stavitelství ochladila investiční aktivitu nejprve nejistota daná pandemií, kterou vystřídala nejistota způsobená překotným růstem cen některých komodit a výrobků z nich. Ať už jde o ocel, plasty nebo dřevo. Během pandemie byly narušeny výrobní i dopravní řetězce a poptávka tak nyní významně převyšuje nabídku," doplnil předseda představenstva společnosti Strabag Ondřej Novák.

Krize v roce 2008 postihla české stavebnictví mnohem více než většinu jiných oborů. Od roku 2008 klesalo pět let za sebou. Během této doby přišlo v souhrnu téměř o 30 procent tržeb. Podle většiny analytiků i lidí z oboru to bylo kvůli rozsáhlým škrtům na velkých infrastrukturních projektech, které tehdejší vláda udělala.

V letech 2017 až 2019 naopak stavebnictví meziročně rostlo. V roce 2017 o 3,6 procenta, o rok později o 9,1 procenta, nejvíce od roku 2003. Předloni si polepšilo o 2,6 procenta, loni naopak o 6,2 procenta kleslo. Důvodem byla hlavně opatření proti šíření koronaviru. Podle analytiků především velkým firmám sice roste počet zakázek, chybějí jim však pracovníci, a to hlavně ti zahraniční.

Jak vyplývá z údajů společnosti IS, letos do konce května vzrostla hodnota zadaných veřejných zakázek pro stavební firmy meziročně o 6,8 procenta na 92 miliard korun. Veřejné zakázky měly loni na celkových tržbách stavebních firem podíl 50,9 procenta, meziročně o pět procentních bodů více. Nejnižší byl tento podíl v roce 2016, kdy dosáhl přibližně třetiny. Od té doby roste.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy