V srpnu vzniklo o pětinu více firem než v červenci

V srpnu vzniklo v ČR 2288 nových obchodních společností, o pětinu více než v červenci. Zároveň v srpnu zaniklo 1069 firem, o 16 méně než v červenci a nejméně za uplynulých 12 měsíců. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Během osmi měsíců letošního roku vzniklo 20.138 nových společností, což je o 2290 (13 procent) více než před rokem. Zároveň zaniklo 9504 firem, o 1031 (deset procent) méně než loni.

Přestože v srpnu vzniklo o pětinu více společností než v červenci, v kontextu letošního roku šlo o nízká čísla. Měsíční průměr zatím letos přesahuje 25.000 nových společností.

"Počet nových společností v prvních osmi měsících roku je letos nejen výrazně vyšší než v roce 2020, který byl výrazně ovlivněn pandemií, ale také mírně vyšší než v roce 2019. To ukazuje poměrně silnou důvěru v budoucí ekonomický vývoj. Zajímavé přitom je, že v průběhu letošního roku se současně snížil počet zaniklých společností. V uplynulých letech se přitom počet zaniklých firem pravidelně zvyšoval," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Od začátku roku v Česku zaniklo 9504 firem, což je o 1031 méně než v roce 2020 a o 1328 méně než v roce 2019.

Ze všech krajů v ČR vzniklo za osm měsíců roku tradičně nejvíce společností v Praze (9504), kde proti stejnému období minulého roku vzniklo o 1251 (15 procent) společností více. Nejméně společností vzniklo v Karlovarském kraji (214).

Proti loňskému období od ledna do srpna vzrostl počet nových společností nejvíce v Moravskoslezském kraji (o 28 procent), v Pardubickém kraji (o 22 procent) a v Jihočeském kraji (o 18 procent). Ve třech krajích se naopak snížil, a to v Libereckém kraji (o sedm procent), Královéhradeckém kraji (o tři procenta) a na Vysočině (o procento).

Nejméně obchodních společností zaniklo od ledna do srpna na Vysočině (70), v Libereckém kraji (151) a v Pardubickém kraji (160). Nejvíce společností zaniklo v Praze (4850), v Jihomoravském kraji (885) a ve Středočeském kraji (784).

Počet zaniklých obchodních společností se v osmi měsících letošního roku proti loňskému roku snížil v devíti krajích, nejvíce na Vysočině (o 43 procent), v Jihočeském kraji (o 24 procent) a ve Středočeském kraji (o 22 procent). Počet zaniklých obchodních společností se naopak zvýšil v Ústeckém kraji (o 44 procent), v Pardubickém kraji (o 21 procent) a v Plzeňském kraji (o 13 procent)

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy