Vinaři sklidili v okolí Pálavy hrozny na ledové víno

Vinaři v okolí Pálavy sklidili dnes hrozny na ledové víno. Asi dvacítka lidí posbírala z prostoru dvou hektarů nad obcí Bavory na Břeclavsku zhruba dvě tuny hroznů, řekl ČTK marketingový ředitel vinařství Chateau Valtice David Šťastný. Víno se dává do lahví o objemu 0,2 litru, jedna pak stojí kolem 300 korun.

Pro výrobu ledového vína nechali vinaři ve vinohradu hrozny odrůdy Ryzlink vlašský. Podmínkou pro sběr ledového vína je teplota minus sedm stupňů Celsia. "Obvykle čekáme do Vánoc, ale letos ten mráz před Vánoci nepřišel. Dnes bylo v podstatě přesně minus sedm stupňů, takže nám to vyšlo," uvedl Šťastný.

Podle něj hrozny putovaly přímo do lisu, kde budou dva dny. "Odhadem by mohlo být kolem 1000 litrů, ale ještě uvidíme," poznamenal Šťastný. Při lisování se neustále měří cukernatost. Když začne klesat, lisování se zastaví. Hlavními podmínkami pro výrobu ledového vína je ruční sklizeň při teplotě minimálně minus sedm stupňů, hrozny nesmějí při lisování rozmrznout a cukernatost moštu nesmí klesnout pod 27 stupňů.

Ledové víno zpracovává jen málo vinařů. Je totiž riskantní nechávat po vinobraní hrozny na keřích a čekat na první velký mráz, protože se může zhoršit kvalita hroznů, ohrožuje je například plíseň. Kvůli malé výlisnosti hroznů pohybující se okolo 20 procent patří ledové víno k těm dražším. Stáčí se jen do malých lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru a jedna lahvička obvykle stojí okolo 300 korun. Lidé ho pak mohou koupit ve vinotékách nebo přes internetové obchody větších vinařství.

Související

Více souvisejících

víno Ekonomika Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy