Vyšší ceny pro cizince, postižené nechceme. ČOI odhalila nárůst diskriminace

Česká obchodní inspekce (ČOI) během loňského roku zjistila 22 případů podezření na diskriminační jednání, což je o devět případů více než v roce 2018. Nejčastěji se jednalo o diskriminaci v restauracích, kdy česky hovořící spotřebitelé byli zvýhodněni oproti spotřebitelům, kteří komunikovali cizí řečí.

"Kvůli diskriminačnímu jednání uložila loni ČOI pravomocně 13 pokut v celkové výši 335.000 korun," sdělil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Inspekce v loňském roce uskutečnila 540 kontrol, podezření na některou z forem diskriminace tak představuje 4,1 procenta. "Vedle prověřování, zda nedochází ze strany prodávajících k některé z forem diskriminace spotřebitelů, bylo součástí kontrol rovněž i ověřování plnění dalších povinností prodávajících. Porušení dalších právních předpisů bylo zjištěno v 233 případech, tj. 43,2 procenta," uvedl mluvčí.

Nejčastěji, ve 110 případech, zjistili inspektoři nedostatky v dodržování zásad poctivosti. V 82 případech prodávající neseznamovali spotřebitele s cenami nabízených výrobků nebo poskytovaných služeb. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a jiných právních předpisů bylo zjištěno v menší míře, dodal mluvčí.

V diskriminačním jednání vedle případů účtování vyšších cen cizincům byly například zaznamenány případy, kdy realitní makléřka odmítla pronájem bytu cizinci, handicapované spotřebitelce na invalidním vozíku nebyl umožněn vstup do provozovny nebo kdy restaurace neakceptovala přítomnost dětí do osmi let.

"Vzhledem k této skutečnosti bude problematice diskriminace spotřebitele věnována ze strany České obchodní inspekce zvýšená pozornost i v roce 2020," uzavřel ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Související

Více souvisejících

diskriminace čoi Cizinci zdravotně postižení Restaurace

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy