Za reálným poklesem mezd stojí podle expertů opatření proti koronaviru

Reálný pokles mezd ve druhém čtvrtletí způsobila opatřeními proti šířeni koronaviru, kdy řada zaměstnanců pobírala nižší mzdu, zároveň se do mezd nezapočítávalo ošetřovné či náhrada mezd v karanténě. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Zatímco za loňský rok mzdy vzrostly o 6,5 procenta, letos očekávají jejich růst zhruba poloviční. Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 0,5 procenta na 34.271 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek ale reálně klesl o 2,5 procenta.

"Druhé čtvrtletí bylo ve znamení omezení souvisejících s koronavirem, jež zasáhly jak výrobu, tak služby a obchod a v nich zaměstnané pracovníky. Z pohledu mzdového vývoje by mělo představovat pomyslné dno a třetí čtvrtletí letošního roku by již mělo přinést oživení růstu mezd s tím, jak se aktivita v ekonomice včetně pracovní doby začala postupně vracet k normálu," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Na výsledek mělo vliv především krácení mezd v důsledku překážek na straně zaměstnavatele, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Firmy omezující provoz poslali své pracovníky domů za nižší mzdu. Potvrzují to jak čísla z odvětví jako je ubytování a stravování (pokles o 11,8 procenta), tak samotný zpracovatelský průmysl, kde mzdy propadly téměř o pět procent. Za méně se pracovalo i v realitách, kultuře, finančnictví a obchodě. Naproti tomu platy rostly především ve veřejném sektoru. Ve školství a zdravotnictví o 5,5 procenta a ve veřejné správě o 5,1 procenta, podotkl.

Korona zastavila růst mezdVe druhém čtvrtletí, kdy ekonomiku zasáhla vlna odstávek a restrikcí, výrazně zpomalil i dosavadní růst mezd. Průměrná mzda se tak zvýšila už jen o 0,5 %, v reálném dokonce o 2,5 % poklesla.Petr Dufekhttps://t.co/CdYkUfp4rS pic.twitter.com/p2r2WapSTF

— Analytici ČSOB (@AnalyticiCSOB) September 3, 2020

"Pokles v průměrné mzdě, který vidíme ve statistikách, je podstatně menší, než jaký byl skutečný dopad koronavirových škrtů ve firmách na peněženky zaměstnanců," uvedla expertka na řízení lidských zdrojů v PwC Andrea Palánová. Firmy spíše než mzdy škrtaly bonusové složky, benefity a příspěvky, které se ve statistikách neprojeví, dodala.

V letních měsících se sice začala ekonomika vracet do normálních kolejí, prostor k růstu mezd je ovšem velmi omezený, upozornil analytik Deloitte David Marek. Firmy spíše hledají prostor ke snižování nákladů v situaci, kdy je poptávka z domova i zahraničí stále znatelně oslabena.

Navzdory tomu, že propad mezd ve druhém čtvrtletí byl tažen některý jednorázovými faktory, je obecně zřejmé, že dosavadní svižný růst mezd předešlých let příchodem koronavirové krize skončil, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Za letošní rok předpokládá růst mezd kolem tří procent. A ani v příštím roce by dynamika mezd neměla výrazněji zrychlit, ačkoli do finálního čísla opět promluví případný růst minimálním mzdy a růst platů ve veřejném sektoru, dodal.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka se čisté mzdy zaměstnanců se změnou daňového systému zvýší, i když jim zaměstnavatelé nezvýší hrubé mzdy. "To zaměstnancům pomůže udržet si životní úroveň, která se jim v důsledku snížení reálné výše mezd propadla," poznamenal.

Michal Brožka z Komerční banky očekává, že mzdový vývoj zůstane i v dalších čtvrtletích utlumený. "Řada firem bude nucena šetřit na mzdových nákladech. Hlavním tahounem růstu mezd pro letošek i příští rok bude s vysokou pravděpodobností veřejný sektor," předpokládá. Miroslav Novák z Akcenty očekává, že druhá polovina roku mzdový výpadek ze druhého čtvrtletí částečně vyrovná. "Vzhledem k vyšší inflaci je však poměrně pravděpodobné, že za celý letošní rok reálně průměrná mzda poklesne, což se stalo naposledy v roce 2013," dodal.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy CZK Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 7 hodinami

včera

včera

Policie chce obžalovat 14 převaděčů. Přes hranice dostali dva tisíce migrantů

Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) navrhla obžalobu 14 lidí, kteří měli zajišťovat přepravu ilegálních migrantů, především osob z území Turecka do České republiky či přes území České republiky do dalších zemí Evropské unie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy