Ztráty lyžařských areálů se pohybují v milionech

Ztráty lyžařských areálů v Jihomoravském kraji za letošní sezonu jsou v milionech korun. Sezona skončila, aniž začala - veřejnost si mohla krátce zalyžovat jen v Olešnici na Blanensku, kde zájemce tahali na svah rolbou. ČTK to dnes řekli v anketě správci areálů. Vleky kvůli vládním opatřením proti koronaviru stojí.

V areálu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku budou uklízet zhruba příští týden. "Chceme budovat nový vlek. Lyžařům jsme slibovali, že letos se na tom starém svezou naposledy. Tak už se na něm nevezl nikdo," řekl za areál Vlastimil Jílek. Podmínky pro lyžování byly podle něj přitom výborné. "Lyžovalo by se dlouho. Počítáme, že ztráty za sezonu by byly zhruba tři až čtyři miliony korun," uvedl Jílek.

V nedaleké Olešnici na Blanensku si zájemci alespoň od poloviny února mohli zalyžovat díky rolbě, která je vyvážela na svah. Poslední se svezli uplynulou neděli. "Jednu rolbu už jsme uklidili, druhou teprve uklidíme. Uklízíme postupně celý areál," uvedl jeho správce František Jílek. Také on odhadl ztráty za sezonu v milionech.

Obdobně ztráty odhadují i v areálu ve Filipově údolí na Hodonínsku. "Zima byla ideální, ještě teď by se lyžovalo, sněhu je pořád dostatek," uvedl za areál Lubomír Žák. Doplnil, že areál začnou poklízet asi příští týden.

Uklizeno už mají od druhé poloviny února v Němčičkách na Břeclavsku, kde se lyžuje mezi vinohrady. Sníh nachystaný na hromadách tam rozhrnuli na svah, aby si děti ještě mohly zabobovat.

Vleky v lyžařských areálech z nařízení vlády stojí. Na jihu Moravy se letošní sezonu nerozjely vůbec, v době, kdy areály mohly být otevřeny, k tomu v regionu nebyly vhodné klimatické podmínky.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 20 minutami

před 47 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu. Biden slíbil rychlé doručení

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy