Bělorusko čeká pomalejší růst. Může za to Rusko

Minsk - Bělorusko snížilo odhad hospodářského růstu pro příští rok na 0,2-0,7 procenta z dosavadní předpovědi 2,0 procenta. Je to důsledek nepříznivého vývoje ruské i globální ekonomiky, tvrdí běloruský ministr hospodářství Nikolaj Snopkov.

"Každý by měl pochopit, že všechny vlády se nyní nacházejí v obtížné situaci," řekl Snopkov na dnešním zasedání kabinetu. "Ani spřátelené vlády nemohou pomáhat jiným s problémy. Musíme si je řešit sami," řekl.

Růst hrubého domácího produktu (HDP) Běloruska se loni zpomalil na 0,9 procenta a v letošním roce čeká Mezinárodní měnový fond mírné zrychlení na 1,6 procenta. V prvních devíti měsících tohoto roku HDP země, která je do velké míry závislá na ruské ekonomice, stoupl o 1,5 procenta.

Ruská ekonomika je pod tlakem sankcí, které na Moskvu uvalil Západ kvůli ukrajinské krizi. Ruská vláda letos očekává zpomalení celoročního růstu HDP na 0,5 procenta z loňského tempa 1,3 procenta a z předloňských 3,4 procenta. Příští rok odhaduje Moskva růst HDP o jedno procento.

Bělorusko dostávalo v minulých letech od Ruska miliardy dolarů půjček a výrazné slevy na nákup jeho energetických surovin. Tak štědrou pomoc už ale nyní Minsk podle vlády čekat nemůže.

Související

Svjatlana Cichanouská Původní zpráva

Pokračujeme v boji, řekla Tichanovská exkluzivně pro EZ. Odpor proti Lukašenkovi je stále živý

Lídryně běloruské opozice a hlavní opoziční kandidátka na prezidentku Běloruska z roku 2020 Světlana Tichanovská exkluzivně pro server EuroZprávy.cz popsala současný stav běloruské opozice. „Již nyní vidíme trhliny v Lukašenkově držení moci, zejména s tím, jak roste vnitřní nestabilita a režim se stává stále závislejším na Rusku,“ řekla. 

Více souvisejících

Bělorusko Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy