Do rekordní stávky německých drah vstoupili i strojvůdci osobních vlaků

Berlín - V Německu dnes začala stávka strojvůdců nákladních vlaků, k nimž se v noci připojí i jejich kolegové v osobní dopravě. Protestní akce má trvat do nedělních 9:00 SELČ a být tak nejdelší stávkou v dějinách Deutsche Bahn (DB). Provoz na trati mezi Prahou a Berlínem bude zajištěn pouze do Drážďan.

Strojvůdci nákladních vlaků zastavili provoz v 15:00 SELČ. Stávku, kterou vyhlásil odborový svaz strojvůdců (GDL), odsoudili mnozí němečtí politici, podle nichž protest způsobuje nepřiměřené škody německé ekonomice. Nepříjemně stávka dolehne i na běžné občany. V osobní dopravě akce začne v úterý v 02:00 SELČ a potrvá do neděle.Podle agentury DPA však vyjede zhruba třetina dálkových spojů. DB zavádí náhradní jízdní řády, platné zatím pro úterý a středu. V regionální dopravě počítá DB se zachováním 15 až 60 procent spojů. Nejvíc jich má být zrušeno na východě Německa.Stávka prakticky neomezí dopravu na hraničních přechodech mezi Českou republikou a Německem. Bude zajištěn také provoz vlaků na přechodu Děčín/Bad Schandau v úseku Praha - Drážďany. Pro další cestu z Drážďan do německého vnitrozemí už ale cestující musí postupovat podle instrukcí DB. Cestující také mohou jízdenky vrátit.Spoje linky U28 Děčín - Bad Schandau - Sebnitz - Rumburk zajišťované Českými drahami pojedou bez omezení. Stávkou nebudou dotčeny ani osobní vlaky linky Marktredwitz - Cheb nebo provoz vlaků EC/Ex z Prahy do Mnichova. Naopak spěšné vlaky z Chebu do Norimberka budou zrušeny bez náhrady.Stávka strojvedoucích se netýká autobusových spojů IC Bus německých drah, provozovaných ve spolupráci se Student Agency. Tyto autobusy spojují Prahu s Mnichovem, Norimberkem, Mannheimem, Heidelbergem a Štrasburkem.Svaz GDL se dlouhodobě pře s vedením DB o pracovní podmínky strojvůdců. Požaduje zvýšení mezd o pět procent, zkrácení pracovní doby z 39 na 38 hodin a omezení přesčasů. Dopravce odborům minulý týden nabídl zvýšení mezd o 4,7 procenta a vyplacení jednorázové prémie 1000 eur (27.400 Kč), svaz GDL to však odmítl.Důvodem současné stávky je také spor o postavení svazu GDL v rámci DB. Odborový svaz chce v rámci společnosti zastupovat kromě strojvůdců i průvodčí a personál jídelních vozů. Za ně dosud vyjednávaly konkurenční odbory EVG.Podle šéfa Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Erika Schweitzera může stávka způsobit škody ve výši až půl miliardy eur (až 13,7 miliardy korun). Šéf německého svazu zaměstnavatelů (BDA) Ingo Kramer dnes GDL vyzval k odvolání stávky. "Celé německé ekonomice hrozí denně škody ve výši 100 milionů eur. Chování GDL je nezodpovědné a naprosto nepřiměřené," řekl Kramer.Podle Spolkového svazu německého průmyslu (BDI) jsou zvlášť ohroženy ocelářský, chemický a automobilový průmysl. Tyto sektory jsou totiž závislé na včasných dodávkách dílů a surovin.

Související

Ilustrační fotografie.

Stávka strojvedoucích v Německu bude pokračovat, soud ji zastavit odmítl

Německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se nepodařilo soudně zastavit stávku strojvedoucích, po čtvrtečním nesouhlasném verdiktu pracovního soudu dnes soud vyšší instance odvolání dopravce zamítl. Stávka za vyšší mzdy tak bude pokračovat až do úterních 02:00, kdy plánuje odborový svaz strojvedoucích (GDL) protest ukončit.
Designová studie vlakových souprav Škody Transportation pro německé dráhy Deutsche Bahn.

Němečtí strojvůdci vyhlásili další stávku

Berlín - Němečtí strojvůdci svolali kvůli sporu s vedením železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) další stávku. Odborový svaz strojvůdců (GDL) dnes večer oznámil, že v nákladní dopravě se vlaky zastaví v pondělí v 15:00 SELČ, v osobní v úterý v 02:00 SELČ. Protestní akce potrvá do nedělních 09:00 SELČ. Vedení DB se zatím k vyhlášení stávky nevyjádřilo, není ani jasné, zda protest postihne spojení s Českem.

Více souvisejících

DB (Deutsche Bahn) Vlaky České Dráhy

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy