Kdy otevřou řecké banky? ECB zpřísnila podmínky financování

Atény - Řecké banky jsou zavřené od minulého pondělí, co jim Evropská centrální banka (ECB) odmítla zvýšit objem nouzového financování. Finanční domy měly opět otevřít nejpozději v úterý 7. července, ale toto datum se nejspíš posune o několik dní. Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes vydal prohlášení, že je připraven Řecku poskytnout pomoc, pokud o to bude požádán.

Řekové odmítli podmínky věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci. Atény nyní chtějí znovu jednat o přísunu peněz a odpisu dluhů, aby odvrátily hrozící bankrot, jejich evropští partneři se ale k úspěchu vyjednávání stavějí spíše skepticky.

Řecké banky jsou nyní závislé na financování z nouzového programu ELA. Evropská centrální banka (ECB) se dnes rozhodla ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu Kč). "Rada guvernérů ECB se dnes po projednání návrhu řecké centrální banky rozhodla ponechat poskytování ELA řeckým bankám na úrovni stanovené 26. června," uvedla v tiskové zprávě ECB. Dodala, že provedla úpravu u hodnocení záruk poskytovaných řeckými bankami za úvěry z ELA v důsledku zhoršující se finanční situace Řecka. Banky tak budou muset za úvěry poskytovat vyšší záruky než doposud. "To ale pro žádnou banku neznamená žádný problém," uvedl zdroj agentury Reuters z bankovního sektoru.

Řekové mohou po zavření bank vybírat peníze pouze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 Kč). Podle ministra hospodářství Jorgose Statchakise by měl být tento limit zachován až do pátku, pokud ECB objem nouzového financování nezmění.

"Rozhodli jsme se prodloužit bankovní prázdniny o dva dny - úterý a středu," řekla dnes Katseliová po setkání se zástupci ministerstva financí a bank. Podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters ale zůstanou banky zavřené nejméně do konce tohoto týdne. "Bankovní prázdniny budou prodlouženy, a to do pátku nebo do příštího pondělí," uvedl zdroj.

"MMF zaznamenal nedělní referendum konané v Řecku," uvedla Lagardeová. "Situaci pozorně sledujeme a jsme připraveni Řecku pomoci, pokud o to budeme požádáni," dodala.

Podle mluvčího Kremlu dnes Lagardeová o řeckém referendu telefonicky hovořila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Hledání optimálního řešení řecké dluhové krize bude pokračovat," uvedl mluvčí. Dodal, že rozhovor Lagardeové s Putinem nijak nesouvisel s možnou ruskou pomocí Řecku.

Související

Požár v přírodě, ilustrační fotografie.

Turisté z jachty zapálili celý řecký ostrov

Řečtí hasiči byli v pohotovosti i v sobotu kvůli řadě požárů po celé zemi. Pobouření vyvolalo chování pasažérů jedné jachty u pobřeží ostrova Hydra, kteří v noci na sobotu, navzdory varování před manipulací s ohněm, odpálili ohňostroj. Jiskry z něj zapálily jediný borový les na ostrově. Uvedl to server BBC.

Více souvisejících

Řecko banky ecb

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael je na válku s libanonským Hizballáhem připraven. Tvrdí ale, že ji nechce

Izraelský ministr obrany Joav Galant prohlásil, že Izrael nechce válku s libanonským šíitským hnutím Hizballáh, ale jeho armáda je na ni připravena, uvedl server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy