Eurozóna se dohodla na 85 miliardách pro Irsko

Brusel - Ministři financí eurozóny se v neděli dohodli na půjčce 85 miliard eur pro Irsko. Informuje o tom agentura AFP.

To jsou v korunách dva biliony, tedy dva tisíce miliard.

Dohodu ještě musí schválit Evropská unie jako celek, tedy všech 27 států. V eurozóně je šestnáct unijních zemí.

Finance pro Irsko poputují ze stabilizačního fondu, který vytvořila unie společně s Mezinárodním měnovým fondem v reakci na řeckou dluhovou krizi.

Celkem 17,5 miliardy eur ze záchranného balíku poskytne sobě samo Irsko.

Na záchraně irského hospodářství se mají kromě zemí eurozóny podílet Británie, Švédsko a Dánsko.

Irsko má problémy především s bankovním sektorem, který silně zasáhla bublina na trhu s nemovitostmi. Se započtením sanace bankovního sektoru by mohl rozpočtový schodek ostrovní země dosáhnout až 32 procent HDP.

Irská vláda minulý týden ve středu schválila čtyřletý úsporný plán, který byl podmínkou pro pomoc. V roce 2011 vláda plánuje uspořit šest miliard eur (148 miliard korun). Celkově za čtyři roky chce "zelený ostrov" ušetřit 15 miliard eur (370 miliard korun).

Vláda v Dublinu také navrhuje zvýšit daň z DPH, která postupně vzroste ze současných 21 procent na 22 procent v roce 2013, a na 23 procent do roku 2014. Irská vláda se shodla na snížení minimální hodinové mzdy o jedno euro na 7,65 eura.

Utahování opasků nemine ani zaměstnance ve státním sektoru. Premiér Brian Cowen sdělil, že vláda sníží počet státních zaměstnanců na úroveň roku 2005 a současně se sníží mzdy. Pracující, kteří budou odcházet do důchodu, dostanou nižší penzi, než bylo dosud obvyklé.

Irsko se stane první zemí EU, která bude čerpat finance z Evropského finančního stabilizačního mechanismu. Fond bude ale působit pouze do června 2013, poté by ho měla nahradit trvalá záchranná síť eurozóny.

Pomocí Irsku nemusí potíže končit. Na trzích se dál projevují obavy, že dluhové potíže Irska se rozšíří do dalších zemí eurozóny, zejména do Portugalska a Španělska.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) irsko

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy