USA nechtějí obchodní válku s EU, ujišťuje ministr. O clech bude jasno dnes

Paříž - Spojené státy nestojí o obchodní válku s Evropskou unií, případná eskalace sporu o cla proto bude záviset na Bruselu. V dnes zveřejněném rozhovoru s francouzským deníkem Le Figaro to prohlásil americký ministr obchodu Wilbur Ross. Zároveň řekl, že rozhodnutí o budoucnosti cel na dovoz evropské oceli a hliníku do USA oznámí prezident Donald Trump ještě dnes.

"Rozhodnutí musí být oznámeno 31. května před půlnocí. V opačném případě udělené výjimky jedné či druhé zemi vyprší," řekl Ross, který se v Paříží účastní jednání, na kterém chce EU na poslední chvíli zavedení nových cel na ocel a hliník zabránit. Ross dodal, že americké rozhodnutí v každém případě bude mít dopad na trhy, proto by mělo být oznámeno buď před začátkem obchodování, nebo po uzavření burzy.

S koncem května skončí dočasná výjimka, která EU od cla osvobozuje. Zda poté USA začnou ochranná opatření vůči Evropě uplatňovat, nechce Evropské komise spekulovat. EU se snaží dohodnout na trvalé výjimce, pokud se jí to nepodaří, začnou od června platit cla 25 procent na dovoz oceli a deset procent na dovoz hliníku. Je ale možné, že USA přijdou s jiným typem opatření.

EU dala na vědomí, že v případě uvalení cel zavede vlastní opatření. "Rozhodnutí, zda chce odvetná opatření, je na Evropské unii. Další otázka bude, jak Trump zareaguje. Viděli jste jeho reakci, když se k odvetě odhodlala Čína," poznamenal Ross s odkazem na Trumpovu hrozbu, že vůči Pekingu uvalí cla na dovoz zboží do USA v hodnotě až 150 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč) ročně. "Pokud dojde k eskalaci, stane se tak kvůli tomu, že se EU rozhodla k odvetě," dodal americký ministr.

V Česku ohrožuje opatření podle Svazu průmyslu a dopravy hlavně tuzemské oceláře, kteří se obávají omezení svého vývozu a přesměrování levné oceli ze třetích zemí z amerického na evropský trh, který je pro ně nejvýznamnější. Například největší české hutní podniky, Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava, čekají, že jim kvůli zavedení dovozních cel na hliník a ocel klesne prodej některých výrobků do USA. Vzhledem k objemu výroby ale toto množství nebude příliš významné a dosáhne jen jednotek procent.

V případě, že by se americká cla týkala i dalších komodit, například aut, pocítili by je i čeští výrobci autodílů. Největším obchodním partnerem ČR je totiž Německo, které výrobky finalizuje i z českých subdodávek. A čtvrtina exportu automobilů z celé EU míří právě do USA.

Související

Donald Trump

Trump nařídil zákaz transakcí s osmi čínskými aplikacemi

Americký prezident Donald Trump podepsal vládní nařízení zakazující transakce s osmi čínskými softwarovými aplikacemi, včetně čínské Alipay patřící Ant Group. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vysokého představitele vlády. Trumpovo rozhodnutí tak dále zvyšuje napětí mezi Washingtonem a Pekingem předtím, než se tento měsíc ujme funkce nově zvolený prezident Joe Biden.

Více souvisejících

Wilbur Ross (ministr USA) EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké) clo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy