MasterCard bude platit. Evropská komise vyměřila firmě pokutu 570 milionů eur

Evropská komise (EK) vyměřila vydavateli platebních karet MasterCard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy Kč) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky. MasterCard prohlásila, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.

Jak uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, evropští spotřebitelé používají platební karty každý den, když kupují potraviny a oblečení nebo nakupují na internetu. Zabráněním přístupu obchodníků k lepším podmínkám, jaké nabízejí banky, MasterCard svými pravidly uměle zvyšuje náklady na platby prostřednictvím karet a poškozuje maloobchodníky i spotřebitele v Evropské unii.

#Mastercard just got fined hundreds of millions of Euros for forcing shops operating in two countries to use the MasterCard system with the highest commissions. pic.twitter.com/G3HlCLn2lW

— Ranjan Balakumaran (@financialeyes) 22. ledna 2019

Platby kartami hrají v ekonomice jednotného trhu velkou roli, využívají se pro domácí i přeshraniční transakce i v internetových obchodech. Evropští spotřebitelé a podnikatelé je používají ve více než třetině bezhotovostních plateb. Společnost MasterCard je v evropské hospodářské oblasti z hlediska emise spotřebitelských karet i z hlediska hodnoty transakcí druhým největším hráčem na trhu.

Vzhledem k tomu, že firma MasterCard s vyšetřovateli spolupracovala, EK původně vyměřenou pokutu o deset procent snížila, uvádí se v oznámení komise.

Společnost MasterCard oznámila, že pokutu zaúčtuje do čtvrtého čtvrtletí 2018 a případ považuje za uzavřený. "Toto rozhodnutí se týká pouze minulých postupů, pokrývá omezené období necelých dvou let a nevyžaduje žádnou změnu současných obchodních praktik MasterCard", uvedla společnost v prohlášení.

Související

platební karty

Mastercard končí s magnetickými proužky na platebních kartách

Mastercard chce jako první karetní společnost od roku 2024 začít upouštět od magnetického proužku na platebních kartách, v roce 2029 jej nebudou mít již žádné nově vydané kreditní ani debetní karty společnosti. Odklon od magnetického proužku je reakcí jak na měnící se návyky spotřebitelů, tak i na pokrok ve vývoji nejmodernějších technologií a s tím spojený klesající počet transakcí, které jsou s jeho pomocí autorizovány. Nástup změn ve způsobu placení a zpracování platebních transakcí výrazně urychlila probíhající pandemie koronaviru. Spotřebitelé jsou v současné situaci také ochotnější experimentovat s novými platebními metodami.

Více souvisejících

MasterCard EU (Evropská unie) Ekonomika platební karty evropská komise

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy