Švýcarská banka UBS si mne ruce, zisk má nejvyšší od roku 2010

Největší švýcarská banka UBS ve druhém čtvrtletí překvapivě zvýšila čistý zisk meziročně o jedno procento na 1,4 miliardy dolarů (31,88 miliardy Kč). K výsledku, nejlepšímu od druhého kvartálu 2010, bance pomohl zisk v poradenských službách, který zmírnil dopad poklesu v investičním bankovnictví a podpořil retailové i firemní obchody ve Švýcarsku.

Banka svými výsledky výrazně překonala odhady svých vlastních analytiků, kteří v průměru očekávali, že zisk meziročně o 24,9 procenta klesne a dosáhne 1,038 miliardy dolarů, upozornila agentura Reuters. V prvním čtvrtletí bance klesl zisk o 27 procent.

UBS erzielt im ersten Quartal 2019 einen Reingewinn von USD 1,4 Milliarden. Das ist der höchste 2Q-Wert seit 2010. Lesen Sie unsere Medienmitteilung https://t.co/v6dyXVKjkH pic.twitter.com/8fifJXE7C4

— UBS Schweiz (@UBSschweiz) July 23, 2019

Nižší zisk má teď UBS nicméně v klíčových sekcích správy majetku a investičního bankovnictví. Banky totiž doplácejí na klesající úrokové sazby ve Spojených státech, což poškozuje čistý úrokový výnos, zvyšuje konkurenci a tlačí marže dolů. Tento trend umocňuje také očekávané snížení základní úrokové sazby v USA.

Provozní zisk ve správě majetku se ve čtvrtletí snížil na 886 milionů dolarů z jedné miliardy dolarů ve stejném období před rokem. Provozní zisk investiční divize klesl na 440 milionů z 571 milionů dolarů.

UBS se letos chystá významně snížit náklady. Nedávno banka oznámila, že po očekávaném poklesu výnosů letos škrtne ze svých nákladů dalších 300 milionů dolarů.

Akcie banky za posledních 12 měsíců odepsaly více než 21 procent.

Související

Credit Suisse Group AG

Fed schválil spojení švýcarských bank Credit Suisse a UBS v USA

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) v pátek schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Více souvisejících

UBS banka Švýcarsko banky Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 17 minutami

před 39 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy