USA a Francie na prahu obchodní války? Trump vyhrožuje, Paříž odmítá ustoupit

Francie bude zdaňovat příjmy velkých technologických firem, navzdory hrozbám prezidenta USA Donalda Trumpa, že uvalí odvetná cla na francouzské víno. Prohlásil to dnes francouzský ministr financí Bruno Le Maire a Spojené státy vyzval, aby do debaty o tom, jak spravedlivě zvýšit poplatky za digitální služby, nevnášely obchodní cla.

Le Maire reagoval na Trumpovu hrozbu zdanit francouzská vína oplátkou za digitální daň, která je podle Trumpa vůči americkým společnostem diskriminační, napsala agentura AP.

"Je v našem zájmu mít spravedlivou digitální daň," řekl ministr. "Prosím, nesměšujte tyto dva problémy. Klíčovou otázkou nyní je, jak můžeme dosáhnout konsensu o spravedlivém zdanění digitálních aktivit," dodal Le Maire. Poukázal na to, že daň je míněna jako dočasné opatření až do sjednání mezinárodní dohody.

Návrh zákona o digitální dani tento měsíc schválil francouzský parlament. Tříprocentní daň z příjmů ze služeb poskytovaných ve Francii se týká firem, které mají v této zemi příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 640 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (přes 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku letošního roku.

Je navržena tak, aby zabránila nadnárodním společnostem vyhýbat se daňovým povinnostem tím, že zřídí evropskou centrálu v zemích EU s nízkými daněmi. Ve státech, jako je Francie, v současné době platí firmy jako Google, Amazon, Facebook, Apple, Airbnb nebo Uber jen velmi malou daň ze svých nemalých aktivit.

Trump už dříve nařídil vyšetřit, zda francouzská digitální daň nediskriminuje americké firmy. Pokud vyšetřování dospěje k závěru, že jsou americké firmy nespravedlivě daněny, hodlá Washington zavést odvetná cla či jiné obchodní restrikce.

Související

Mario Draghi

Draghi navrhuje další sankce. Dle francouzského ministra povedou ke kolapsu

Italský premiér Mario Draghi podporuje další zpřísnění sankcí proti Rusku a navrhuje, aby se nové postihy zaměřily zejména na oligarchy a ruskou centrální banku. Premiér to dnes řekl v projevu k poslancům. Podle něj by měl vzniknout veřejný mezinárodní registr movitých Rusů s majetkem přesahujícím deset milionů eur (250 milionů Kč).

Více souvisejících

Bruno Le Maire Donald Trump Francie clo USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy