Řecku není pomoci - bankrot pro něj bude trestem smrti

Londýn - Řecko se stále potácí na okraji propasti. Pomohla by mu restrukturalizace dluhu, ale podle člena bankovní rady Evropské centrální banky Lorenza Bini Smaghiho není spořádaná restrukturalizace možná. Pro Financial Times řekl, že to zní spíš jako pohádka. Informuje o tom ČTK.

Řecko bylo první zemí, které se nedokázala vyrovnat s dopady hospodářské krize. Loni požádalo o mezinárodní finanční pomoc, aby nezbankrotovalo. Problémy se tím však nevyřešily. Smaghi v této souvislosti pro ekonomický list Financial Times řekl, že restrukturalitzace či vystoupení z eurozóny by pro zemi bylo trestem smrti."Když se podíváte na finanční trhy, tak pokaždé, když padne zmínka o 'restrukturalizaci' či 'měkké restrukturalizaci', začnou šílet. To dokazuje, že něco takového se nemůže odehrát spořádaným způsobem. Alespoň ne v tomto prostředí," podotkl bankéř.Zcela opačný názor má slovenská premiérka Iveta Radičová, která tvrdí, že restrukturalizace dluhu je nutná. Podle agentury Reuters při pondělní návštěvě Slovinska prohlásila, že pokud k restrukturalizaci nedojde, nepomůže Řecku sebevětší částka.Kolébka antické kultury se dostala do potíží, když se zjistilo, že dluží asi 327 miliard eur, což je kolem 8 bilionů korun. Řecko si od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF) půjčilo 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), a to ve formě tříletého úvěru. Aby půjčku dostalo, musí plnit různé podmínky a dostat státní dluh pod kontrolu. To se však zemi příliš nedaří.Podle agentury Reuters hrozí, že stát zbankrotuje. Bankéř Smaghi má jiný názor. "Kdyby Řecko vyhlásilo platební neschopnost, bankovní systém Řecka by zkolaboval. Pak by bylo nutné zajistit jeho obrovskou rekapitalizaci, ale kde by se na to vzaly peníze?" ptal se v rozhovoru pro Financial Times.Podle Smaghiho ještě nic není ztraceno. Myslí si, že Řecko se platební neschopnosti a bankrotu může vyhnout. Cestou by podle něho mohl být například rozprodej státního majetku nebo změna daňového systému.V současnosti jsou v Athénách zástupci Evropské unie i MMF, kteří zjišťují, jaký je stav tamní ekonomiky. Ještě tento týden by měli rozhodnout, jestli Řecko plní podmínky a zda mu může být poskytnuta další část ze slíbeného úvěru.

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy