Bankrot Řecka je za dveřmi. Co nastane den poté?

Athény - O tom, že Řecko zbankrotuje, už nepochybuje vůbec nikdo - jen se to teď nazývá "seškrtání řeckých dluhů privátním sektorem". Co se bude dít v následujících dnech a co vyjednali a ještě vyjednají politici na summitu EU? Informuje list Financial Times.

Evropští politici se sešli v neděli, ale jednání nedokončili. Shodli se akorát na tom, že budou pokračovat ve středu. A do té doby musejí vyřešit, jestli je vůbec možné najít shodu - protože některé země stále revoltují a příliš se jim nechce na pomoci Řecku podílet.Jak plyne z informací Finacial Times, hlavním bodem jednání diplomatů nebude, jestli a kdy Řecko zbankrotuje - ale snaha o dohodu, o kolik přijdou investoři. Tedy banky i soukromníci. Dluh Řecka je třeba seškrtat a tím ho fakticky snížit. Kvůli tomu ovšem všichni věřitelé přijdou o značnou část svých financí.Už dříve se politici shodli, že škrty budou ve výši 21 procent. Dnes je ale jasné, že to stačit nebude. Spekuluje se o "odpustcích" ve výši až 60 procent.Dalším krokem bude schválení záchranného fondu eurozóny, který už v podstatě prošel - i když na Slovensku způsobil pád vlády. Díky němu by ovšem měla být pojištěná alespoň část rizikových dluhopisů.Další na řadě bude rekapitalizace evropských bank. Ty budou muset navýšit své finanční rezervy, aby ustály další krize. Státy jako Itálie či Španělsko jsou totiž stále v ohrožení. A aby nepadly i ony, budou politici na pokračování summitu jednat i o tom, jak je zabezpečit. Pokud padnou, nemá eurozóna a s ní ani Evropská unie šanci na přežití.

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy