Ropný gigant BP překonává zisky

Londýn - Čistý zisk britského ropného gigantu BP za třetí čtvrtletí vzrostl na 5,14 miliardy dolarů (zhruba 92,7 miliardy Kč) z 1,85 miliardy dolarů ve třetím kvartálu loňského roku. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Hlavním tahounem růstu zisku bylo zvýšení cen ropy. Loni navíc BP měla vysoké náklady na odškodné a sanaci po rozsáhlém úniku ropy z jejího vrtu v Mexickém zálivu.Bez započítání těchto jednorázových položek by zisk naopak meziročně klesl o 3,7 procenta na 5,33 miliardy dolarů. Přesto i tento zisk o 300 milionů dolarů překonal konsensuální odhad analytiků.Tržby BP ve třetím čtvrtletí stouply o 31 procent na 97,6 miliardy dolarů, přičemž průměrná cena ropy typu Brent ve zmíněném období vzrostla na 112 dolarů za barel oproti 77 dolarům za barel ve třetím kvartálu loňského roku.Podle šéfa BP Boba Dudleyho firma dosáhla konečně "bodu obratu" a vzpamatovala se z loňské katastrofy na ropné plošině v Mexickém zálivu.Čistý zisk BP za prvních devět měsíců letošního roku se vyšplhal na 15,9 miliardy dolarů, zatímco ve stejném období loňského roku skončila firma ve ztrátě 9,5 miliardy dolarů. Loni ale ropná společnost musela z provozního zisku odepsat kvůli nákladům na likvidaci katastrofy asi 40 miliard dolarů.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Více souvisejících

ropa

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy