Čermák: Neřízený bankrot Řecka se blíží

Praha - Rozhovory o nové řecké vládě zkolabovaly a země směřuje k dalším předčasným volbám, které se uskuteční v polovině června. Řečtí politici si tak podle analytika ČSOB Jana Čermáka vybrali velmi nejistou cestu, která přivodí nejednu bezesnou noc lidem - především pak investorům.

"Výsledky voleb totiž podle našeho názoru mohou poslat k moci strany, které principiálně odmítají dále spolupracovat s oficiálními věřiteli, tj. s MMF a EU (kterým dluží přes 250 mld. eur). Takový scénář při vědomí toho, že řecký stát stále hospodaří s primárním deficitem (rozpočet je v mínusu i po očištění o náklady na dluhovou službu) povede k neřízenému bankrotu země. Řecko tedy nemá dost eur ani na výplaty důchodů ani např. na to, aby v krizi pomohlo domácím bankám," upozornil analytik Čermák s tím, že bude-li přitom uzavřen penězovod od oficiálních věřitelů, zemi nezbude než se vrátit k drachmě a všechny chybějící prostředky si hezky opět začít tisknout."Jinak řečeno, první exit jednoho z členů eurozóny se nyní jeví velmi pravděpodobný s tím, že konsekvence otevření této Pandořiny skříňky může být velmi dramatické. Ponechme teď stranou technikálie, kterak prakticky provést měnovou odluku - konec konců my, jakožto obyvatelé Československa máme ještě v živé paměti, že něco takového lze provést celkem snadno. To co by ovšem mělo každého zajímat je, jak se podaří potlačit nákazu, která se bude nevyhnutelně šířit Evropou (což už se fakticky děje)," podotkl Čermák.Zrak je přitom podle něj třeba upnout k Evropské centrální bance (ECB), která je prakticky jedinou akceschopnou institucí, která může paniku v podobě odlivu kapitálu ze zranitelných zemí eurozóny zkrotit."Čeho se tedy od ECB můžeme v nejbližší době dočkat? Patrně budou obnoveny intervence na trzích dluhopisů, dále redukce oficiální úrokové sazby a pravděpodobně i dalšího kola dlouhodobých repo operací (LTRO). Nad to pak nelze vyloučit ani speciální likviditní zásahy v těch zemích měnové unie, kde bude docházet k masivnímu odlivu depozit," odhaduje další dění analytik ČSOB.

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy