Piloti Ryanair pochybují o bezpečnosti svých letadel. Létají i z Brna

Dublin/Londýn - Letěli jste, nebo plánujete let se společností Ryanair, největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě? Část pilotů této irské letecké společnosti má totiž určité pochybnosti o bezpečnosti provozu letadel a podporuje návrh, aby stroje tohoto dopravce prověřil tamní letecký úřad. Ryanair, který létá také z Brna do Londýna, odmítl tyto názory komentovat, ale upozornil, že záznamy z provozu, který trvá už 29 let, jsou z bezpečnostního hlediska bez poskvrny.

Ryanair, který létá také z Brna do Londýna, odmítl tyto názory komentovat, ale upozornil, že záznamy z provozu, který trvá už 29 let, jsou z bezpečnostního hlediska bez poskvrny.

Podle serveru listu Financial Times průzkum mezi tisícovkou kapitánů a prvních důstojníků, tedy třetinou pilotů pracujících pro Ryanair, uspořádalo sdružení pilotů společnosti (Ryanair Pilot Group). To usiluje o to, aby letce zastupovaly odbory při vyjednávání o jejich mzdách a pracovních podmínkách.

Sdružení už na jaře připravilo petici vyzývající k vyšetření, zda zaměstnanecká politika Ryanairu, který většinou najímá piloty přes pracovní agentury bez garantovaného počtu odpracovaných hodin, neohrožuje bezpečnost letového provozu. Šéfpilot a manažer Ryanairu Ray Conway v dubnu vydal varování, že každý pilot, který podepíše petici, může být z firmy propuštěn.

Podle následné ankety 89 procent dotázaných uvedlo, že se nedomnívají, že Ryanair má otevřenou a transparentní bezpečnostní kulturu.

Conway ve své zprávě uvedl, že každý pilot, který má oprávněné obavy o bezpečnost provozu, by je měl tlumočit důvěrně přímo společnost Ryanair nebo irskému leteckému úřadu.

Podle průzkumu 67 procent dotázaných ale nepovažuje interní komunikaci s Ryanairem za příjemnou. A 94 procent věří, že regulační orgány by měly provést vyšetření dopadů politiky zaměstnanosti Ryanair na bezpečnost provozu.

Ryanair ve své letošní výroční zprávě uvedl, že bezpečnost provozu je "primární prioritou", která začíná u náboru a výcviku pilotů, letušek a pracovníků údržby.

Zaměstnanci dostávají mzdy založené na odměnách za pracovní nasazení, což u pilotů zahrnuje například počet nalétaných hodin. Zároveň se ale musejí, alespoň podle zprávy, řídit omezením 900 hodin za finanční rok, jak požaduje irský letecký úřad. Průměrný počet nalétaných hodin činil za poslední fiskální rok 798, což bylo o pět procent méně než v předchozím roce.

Související

RyanAir

Letadlo Ryanair z Katovic do Atén doprovázely stíhačky kvůli bombové hrozbě

Dva řecké stíhací letouny F-16 dnes doprovázely letadlo společnosti Ryanair mířící z polských Katovic do řeckého hlavního města Atén. Učinily tak z preventivních důvodů poté, co byla nahlášena hrozba bombového útoku na palubě, napsala agentura AFP. Letoun s více než 190 lidmi na palubě odpoledne bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Aténách. Poplach byl planý.
Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Šéf Ryanairu: Pilot letu, který byl odkloněn do Minsku, neměl na výběr

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Více souvisejících

RyanAir

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 28 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy