Flirt v práci: Proč nás kolegové v zaměstnání přitahují?

Paříž - Je flirtování v práci opravdu dobrý nápad? Každý třetí manželský pár se sice seznámí právě v zaměstnání, přesto jsou zde některá pravidla, která by se měla dodržovat. Navíc nemusí být vždy pravda, že tím, kdo si začíná, musí být muž. Co je v domě, není pro mě. Toto pořekadlo ve světě práce znamená, že nelze směšovat smyslné radovánky s profesionálním výkonem, což se zdá i logické. Lidé ale většinou dělají rádi právě to, co je zapovězeno, napsal francouzský server Gentside.

"Touhu flirtovat s kolegou nebo kolegyní mělo 72,6 procenta mužů a 61 procent žen," tvrdí průzkum mezi 1790 uživateli internetu.

Muži o tom mluví, ženy přistupují k činu... Flirtovat v práci jsou připraveni tři muži ze čtyř a dvě ženy ze tří. Mezi úmyslem a činem je ale často velká propast. A zde vychází najevo, že většími koketami jsou ženy.

Jestliže 38,9 procenta mužů přistoupilo od slov k flirtu, pak u žen je tento podíl 41,8 procenta, ukazuje průzkum. Z dalších dat vyplývá, že muži na flirt více myslí, zatímco ženy rovnou jednají. Téměř 70 procent mužů již snilo o některé své kolegyni, u žen to je pouze 55 procent. Naopak v okamžiku, kdy se má přikročit k činu, je tendence opačná: flirtuje 34,7 procenta žen, ale jen 31,8 procenta mužů.

Proč nás kolegové v zaměstnání přitahují?

To má několik docela logických důvodů. Především s kolegy sdílíte stejná témata, někdy máte stejné vzdělání a obor a především spolu trávíte spoustu času. Taková fyzická a psychická blízkost zvyšuje touhu. Jestliže k tomu připočteme třeba společné semináře, služební cesty a obědy, máme tu pohromadě všechny ingredience smyslného dobrodružství.

"Většinu času trávíme na pracovišti, kde se také blízce setkáváme s nejvíce lidmi. Je tedy přirozené, že tyto intimní situace se mohou přeměnit ve vztahy vybočující z profesionálního rámce," říká psycholožka Sabrina Philippová.

Lze i říci, že flirtování v práci umožňuje zvyšovat pracovní produktivitu. Usuzuje tak 16,7 procenta žen a 15,4 procenta mužů. Psycholog Loick Roche, autor publikace Erós v práci, připomíná, že potenciál svůdnosti roste, jestliže jste manažer, ředitel, konzultant a tak podobně. Jsem úspěšný, tedy svádím, doplňuje deník Le Monde.

Je to nebezpečné?

Většinou ne. "Podniky nemohou zaměstnancům zakazovat, aby se pouštěli do milostného dobrodružství, nebo je kvůli tomu propouštět," píše Le Monde. "Nedoufejte ale, že byste se mohli s vyvolenou či vyvoleným mazlit jindy než o polední přestávce. Jinak budete mít problémy. Ne proto, že se objímáte s kolegou či kolegyní, ale proto, že zanedbáváte své pracovní povinnosti," upozorňuje právník Bastien Ottaviani.

Americký obchodní řetězec Wal-Mart přímo zakazuje jakékoli vztahy, které překračují pracovní rámec. "Milostné aféry vytvářejí síť vztahů a závislostí, které mohou ztěžovat kontrolu výkonu nebo pomohou krýt nepravosti. Třeba i podvody," vysvětlují manažeři řetězce. Kdo pravidlo poruší, musí odejít. Spolupracovníci mají povinnost ohlásit milostné vztahy mezi kolegy. Wall Street Journal konstatuje: Obdobné ustanovení má v pracovních smlouvách se zaměstnanci už deset procent amerických firem.

Evropské podniky jsou podle průzkumu onlinového portálu Monster, který slouží pro zprostředkování volných pracovních míst, mnohem tolerantnější. Dokonce i Wal-Mart narazil, když se pokusil přenést americké poměry do Evropy, informuje server iHned.cz. Podle průzkumu, který portál uskutečnil ve třinácti evropských zemích, připustila polovina Švédů, Norů a Britů, že už prožili nějakou milostnou aféru v zaměstnání.

Moderní pojetí vytváření "osobnosti" korporace (Corporate Identity) doporučuje flirt nezakazovat. Podporuje soutěživost a kreativitu. Ale v případě krachu vztahu se pozitivní vliv může obrátit v opak, uvádí Dennis W. Powers ve své knize Láska na pracovišti. Americká sexuoložka Shere Hilfeová říká: "Láska se zakázat nedá. Dobré týmy se beztak vyznačují i určitou vnitřní sexualitou."

Související

Lidé

Slovenská vláda navrhla posílení práv partnerů včetně LGBT+, kteří neuzavřeli sňatek

Slovenská vláda dnes schválila návrh zákona na zlepšení některých životních situací párů, které neuzavřely sňatek, včetně členů komunity LGBT+. Předlohu, která nepočítá se zavedením registrovaných partnerství, už dříve jako nedostatečnou kritizovaly některé nevládní organizace. Premiér Eduard Heger novinářům řekl, že cílem bylo připravit takový návrh, který sněmovna schválí. Vláda nemá většinu v parlamentu.

Více souvisejících

Láska, intimnosti, vztahy zaměstnání

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 22 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy