Trussová: Británie čelí obtížnému obdob, vláda nastartovat hospodářský růst

Británie čelí velmi obtížnému ekonomickému období a vláda musela zahájit okamžité kroky k nastartování hospodářského růstu. Stanici BBC to dnes řekla britská premiérka Liz Trussová, která tak obhajovala plánované snížení daní a soubor dalších opatření, jež mají v Británii pomoci zmírnit nejhorší krizi životních nákladů za desítky let. Krok vlády část ekonomů kritizuje, nově se k nim přidal i bývalý šéf britské centrální banky.

Britská vláda chystá soubor opatření, která mají v zemi podpořit hospodářský růst a pomoci domácnostem. Součástí pomoci jsou miliardové daňové škrty, největší od roku 1972, a dotace zhruba 60 miliard liber (1,7 bilionu Kč), které mají snížit účty za plyn a elektřinu pro domácnosti a podniky. Plán vládních daňových škrtů vyděsil trhy a způsobil pád britské libry.

Trussová uvedla, že je připravena přijmout obtížná rozhodnutí, aby pomohla domácnostem a podnikům překonat zimu, která podle ní bude velmi náročná. Podle premiérky je třeba dělat, co je správné, i když se najdou lidé, kteří jsou proti její strategii. Potíže, které má Británie, jsou navíc podobné těm, kterým kvůli ruské invazi na Ukrajinu čelí i jiné země, dodala ministerská předsedkyně.

Premiérka se vyjádřila poté, co britská centrální banka zahájila neomezené nákupy státních dluhopisů, aby stabilizovala finanční trhy. Trussová řekla, že její plán byl navržen tak, aby Británii pomohl v dlouhodobém horizontu. Dodala, že její vláda velmi úzce spolupracuje s britskou centrální bankou.

Vládní plán má však řadu kritiků, nejen mezi opozičními politiky, ale také mezi ekonomy. Bývalý guvernér britské centrální banky Mark Carney dnes vládu Trussové obvinil, že podkopává snahu národních ekonomických institucí, a prohlásil, že za pokles libry a britských státních dluhopisů mohou její fiskální plány. Rozsáhlé daňové škrty jsou podle něj v rozporu se snahou centrální banky dostat inflaci pod kontrolu. Vláda by se sice měla zaměřit na to, aby britská ekonomika rostla rychleji, tyto ambice by se však měly do centra pozornosti dostat až později.

Carney rovněž upozornil, že obavy mezi investory vzbuzuje také chybějící hodnocení britského Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR), který má na starosti dohled nad rozpočtem. "Je důležité, aby (rozpočet) podléhal nezávislé a troufám si říct odborné kontrole," řekl Carney BBC.

Ratingová agentura Moody's označila plánované rozsáhlé daňové škrty pro Británii za úvěrově negativní. Ke kritice se přidal i Mezinárodní měnový fond (MMF), který ve středu v souvislosti s plány britské vlády uvedl, že nedoporučuje v současné době velké a necílené fiskální balíčky. Ze strany MMF to byla nezvyklá intervence v zemi, která patří do skupiny předních ekonomik světa G7. Podle analytiků vyjádření MMF zdůraznilo vážnost situace, ve které se Británie nachází.

Související

Princ William se svou rodinou

Je to princezna Kate na fotce s manželem? Fotograf popsal, jak snímek vznikl

Nové fotky princezny Kate musí v současnosti pod lupu. Velké světové agentury totiž stáhly z distribuce rodinný snímek kvůli provedeným úpravám, které palác pod tlakem přiznal. Lidé následně začali spekulovat i o pravosti dalších fotek. Včetně té, která manželku následníka trůnu zachycuje v autě s manželem. 

Více souvisejících

Velká Británie Liz Trussová (britská politička)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 42 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy