Na povinném ručení nejvíce ušetří řidiči z menších obcí

Praha - Pojišťovny stále více rozlišují ceny povinného ručení podle věku a bydliště řidičů, nejvíce ušetří řidiči z menších obcí. Ukázaly to listopadové modelové kalkulace internetového portálu ČeskéPojištění.cz, o kterých portál informoval v pondělí.

Z porovnání nabídky tuzemských pojišťoven vyplynulo, že například zkušený řidič starší 35 let žijící v malém městě či obci zaplatí ročně za povinné ručení sjednané na automobil Škoda Fabia 886 Kč. Stejný klient žijící v Praze či Brně bude mít povinné ručení o šest procent dražší. Pojišťovny při určování sazeb pojistného také stále více zvýhodňují zkušené řidiče vyššího věku. Mladík ve velkoměstě proto za stejný vůz ročně zaplatí 1797 Kč, což je o 103 procent více.

"Pojišťovny z ekonomických důvodů již nemohou příliš zlevňovat sazby povinného ručení. Stále více se proto zaměřují na skupiny klientů s nižším rizikovým profilem, pro které připravují zajímavé cenové nabídky," vysvětlil Pavel Ronovský, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz.

"Majitelé vozů v menších městech a vesnicích za povinné ručení ušetří. Platí to jak pro skupinu starších zkušenějších řidičů, tak pro řidiče mladší bez zkušeností," doplnil Ronovský s tím, že rozdíly v ceně povinného ručení mohou v tomto případě přesáhnout i více než deset procent.

Cenové zvýhodňování na základě věku a místa bydliště platí podle modelové kalkulace i v případě silnějších automobilů. Mladý majitel letos nejprodávanějšího českého vozu vyšší střední třídy BMW 520i zaplatí ve větším městě za povinné ručení 3330 Kč, starší řidič tamtéž bude mít tuto pojistku levnější o 43 procent, na venkově pak o téměř 46 procent.

"Kromě bydliště a věku má na cenu povinného ručení vliv i délka předchozího pojištění a počet zaviněných pojistných událostí. Cena povinného ručení by však neměla být na prvním místě, doporučuji vždy zvážit i další služby pojišťoven," uvedl Roman Sznapka, produktový manažer internetového porovnávače ČeskéPojištění.cz.

"Nejlevnější nabídky například nemusejí mít zahrnutou asistenční službu, případně se může jednat o pojištění s nastavenou spoluúčastí v případě pojistné události v zahraničí," doplnil Sznapka, podle kterého se klientům vyplatí sjednat si další doplňková pojištění.

Související

Ilustrační foto

Povinné ručení opět zdražilo, řidiči v průměru zaplatí 6744 korun

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v únoru pokračovaly v růstu. Průměrná cena povinného ručení dosáhla 6744 korun, za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický automobil v českých domácnostech. Od ledna povinné ručení zdražilo o 49 korun, proti loňskému únoru o 278 korun. V příštích měsících se očekává další růst cen.

Více souvisejících

povinné ručení

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy