Pohodový spánek: Několik tipů, jak si jej dopřát

Komerční sdělení (EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Asi každý z nás zná situaci, kdy se ráno probudí a je celý rozlámaný. Zažívat toto častěji, nebo dokonce každý den, bezesporu nikdo nechceme. Ne vždy se nám ale daří dosáhnout takového spánku, jaký bychom si představovali. Situace může být dána mnoha různými faktory. Nejčastěji za ní stojí stres a různé nepříjemné choroby psychického rázu. Často ale dochází k tomu, že nemůžeme spát jen proto, že jsme málo unavení. V mnohých případech stojí za nekvalitním odpočinkem jiné faktory. My se jim věnovat nebudeme, ale zaměříme se na to, co by mohlo množství a kvalitu spánku zlepšit. 

Útulná ložnice

V podstatě první a relativně banální záležitost. Ložnice, ve které jsou křiklavé barvy a nejrůznější věci, jež tam neopatří, zrovna dvakrát ke kvalitnímu a plnohodnotnému odpočinku nepřispěje. Ne zrovna příjemný je také relax v takovémto prostředí. Pokud se třeba rozhodnete podstoupit frenulotomii nebo jiný zákrok, v divoké ložnici plné rušivých elementů si rozhodně neodpočinete.

Kvalitní matrace

Na ty se bezesporu zaměřte. Na trhu se nachází spousta různých modelů matrací a mnohé se vyznačují vysokou kvalitou. Důležitá je bezesporu tvrdost a měkkost matrace. Zapomenout ale nelze ani na zdravotní doložky, jimiž některé z nich disponují. Právě u nich budete mít jistotu, že nebudou trpět vaše záda ani další části těla. U každé matrace jsou tyto důležité informace uvedené, takže stačí jenom číst. Jestli se rozhodnete pro matrace taštičkové, pěnové nebo jakékoli jiné, je už čistě na vás. Tak jako tak, nové zdravotní matrace stojí určitě za to. 

Čas před spaním

Taktéž velmi důležitá věc. Určitě je zapotřebí se před spánkem jako takovým dostatečně uklidnit. Ideální jsou k tomu tradiční rituály. Člověk se osprchuje, vyčistí si zuby a může jít do ložnice. Proč zubní hygiena? Důvod je poměrně jasný. Mnohem lépe se usíná se svěžím dechem. Vždyť taková máta nebo i jiné bylinky, jež bývají součástí zubních past, pomohou člověku s dechem a jakýmsi komfortem v ústní dutině. 

Bylinky na spaní

Síla přírody je velmi mocná a zvolit bylinky vás nemusí skoro nic stát. Fungovat mohou skvěle a můžete si být jistí, že díky svému přírodnímu původu váš organismus nijak nezatíží. Jaké se tedy využívají nejčastěji?

Meduňka lékařská

Tato osvěžující bylinka vyznačující se typickou vůní po citronech je známá již od středověku. Onu vůni zapříčiňují silice, již jsou typické zklidňujícími účinky. Jestliže trpíte depresemi, nespavostí, bolestmi hlavy a potížemi s regenerací, je pro vás vynikající volbou. Mimo jiné také pomáhá při plynatosti. Vynikající jsou jak čerstvé bylinky třeba v čisté vodě, tak i meduňkový čaj. 

Třezalka tečkovaná

Jak poznat takovou třezalku na rozkvetlé letní louce? Poměrně jednoduchým způsobem. Stačí se pořádně dívat po krásných žlutých kvítcích. Problém ji najít nebude mít nikdo, vždyť se rostlina dorůstá výšky až okolo jednoho metru. Působí především jako ryze přírodní antidepresivum. Mnohdy je doporučována homeopaty a lidmi zabývajícími se alternativní medicínou. Umí zlepšit náladu a snížit úzkost. Samozřejmě bojuje také s nespavostí. 

Kozlík lékařský

Jedná se o vytrvalou rostlinu mající kvítky narůžovělé barvy. Jestliže je budete sušit v domácím prostředí, můžete si být jistí, že budou vábit vaše kočky. Působí podobně jako ona slavná šanta kočičí. Kozlík lékařský je vynikajícím pomocníkem proti nespavosti. Rostlina obsahuje kyselinu valerenovou ovlivňující další kyselinu aminomáselnou. Ta právě umí navodit spánek. Kozlík je vynikající také při uvolňování svalového napětí. Především po různých fyzicky náročných výkonech. Odstranit rosaceu sice nedokáže, ale zvládá i mnohé další věci. 

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek spánek

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Zdroj: David Holub

Další zprávy