POZOR na poškozené bankovky! Které od vás nevezmou a co s nimi?

Praha - Zřejmě každému se už dostala do ruky bankovka s utrženým růžkem, ošoupaná nebo dokonce počmáraná. Ale víte, které od vás musí obchodníci ještě vzít a za které můžete žádat náhradu? Pravidla se od července změnila. Informuje o tom server Peníze.cz.

Bankovky i mince, které jsou v oběhu, se časem opotřebí, nebo jim k tomu někdo pomůže. Pokud vám je vrací pokladní v obchodě, můžete je odmítnout a požadovat jiné. Ale když si poškození nevšimnete, můžete se potýkat s problémy. Obchodníci se totiž mohou bránit a bankovku od vás odmítnou vzít. Co pak?Vše záleží na tom, co s bankovkou je. Podle míry opotřebení se dělí na opotřebené, běžně poškozené a nestandardně poškozené. Na každé z nich se vztahují jiná pravidla. Ale jak informují Peníze.cz, od července jsou jednodušší a snáze se v nich zorientujete.Opotřebení nevadíOpotřebené bankovky vídáte dnes a denně. Kvůli tomu, že jsou v oběhu, jsou odřené, zašpiněné či pomačkané. Může jim i chybět malá část, například část okraje nebo rohu. Takové od vás však v obchodě musí vzít.Horší to může být s poškozenými bankovkami. Ty jsou natržené, nebo dokonce přetržené, může v nich být dírka nebo mohou být počmárané. Pokud je čmáranice menší než 1,5 x 1,5 centimetru, nevadí to. Ale v obchodě je můžete odmítnout přijmout.Pokud je taková bankovka poškozená, ale celá, musí ji v obchodě přijmout i od vás. Jestliže jí nějaká část chybí, moůže vás pokladní odmítnout. Pak nezbývá než se obrátit na banku. Ale ne za všechna poškození dostanete náhradu a ne vždy v plné výši.(Ne)standardní poškození musí řešit bankaDostane-li se vám do ruky nestandardně poškozená bankovka, nepomohou vám ani v bance. Jak ji poznáte? Je roztržená na více než tři kusy, popsaná na větší ploše než 1,5 x 1,5 cm, odbarvená, ohořelá či s nečitelným obrazcem. Může být i ušpiněná biologickým materiálem, tedy například tělními tekutinami či odpadem jako žumpa či kanalizace.Až dosud podle zjištění serveru Peníze.cz platilo, že banka dávala náhradu škody podle poměru poškození bankovky. Za nestandardně poškozené jste přitom nedostali vůbec nic.Do července platilo, že pokud jste do banky přišli s bankovkou, která byla poškozena z méně než čtvrtiny, dostali jste náhradu ve výši původní hodnoty bankovky. Při čtvrtinovém až polovičním poškození jste dostali polovinu hodnoty a při větším poškození čtvrtinu hodnoty bankovky. Jestliže byla nepoškozená pouze méně než čtvrtina, nedali vám za ni v bance nic.Nově je to snazší. Petra Hájková z odboru komunikace České národní banky podle severu Peníze.cz vysvětluje, jak to je. Pokud máte bankovku, která je neponičená alespoň z jedné poloviny a tvoří ji maximálně dva kusy, které k sobě pasují, dostanete náhradu v plné výši. Pokud z vaší bankovky zbyla necelá polovina, pak máte smůlu. Banka vám nic nedá.Ve výjimečných případech však můžete dostat i náhradu za nestandardně poškozené bankovky. Například pokud vás postihne přírodní katastrofa, která ohrozí váš život nebo majetek. Pak vám banka poničené peníze vymění. Ale musíte předtím vyplnit speciální formulář.

Související

Více souvisejících

peníze

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy