Připravte si peněženky. Co se od 1. srpna změní?

Praha - Druhý prázdninový měsíc přináší řadu změn - a ne všechny jsou příjemné. Zdraží například auta, některé banky mění poplatky. A velké změny čekají řidiče. Mnohdy si budete muset sáhnout hlouběji do peněženek. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Nejvýrazněji se novinky dotknou řidičů. Mění se bodový systém a za některé přestupky tak přijdete o mnohem více bodů než dosud. A za jiné zase o méně nebo o žádné. Od 1. srpna klesá počet přestupků, za něž přijdete o body, ze 44 na 27. A jednobodové tresty jsou zrušeny zcela.O více bodů než dříve přijdete například za nedovolené předjíždění, ohrožení jiného řidiče při předjíždění, otáčení se nebo couvání na dálnici, nepoužití bezpečnostních pásů či za převážení dítěte bez autosedačky. Nově můžete přijít o body i za nepoužití reflexní vesty při vystoupení z auta.Změna potěší i policisty, kteří už nebudou muset značkami ohraničovat úsek, v němž měří rychlost. Naopak řidiči tak nebudou vědět, kde na ně policejní hlídka bude číhat. Zato řidiče zřejmě potěší, že pokud nadýchají malé množství alkoholu, do 0,3 promile, o body nepřijdou.Zdraží MHD i nové škodovkyNově plánuje zvyšovat ceny aut Škoda Auto. U vozů typu Fabia, Octavia, Superb a Yeti stoupne cena o jedno procento. A to od 8. srpna. Pro kupující to bude znamenat zdražení o několik tisíc korun.Ti, kteří více využívají MHD, si také sáhnou hlouběji do kapsy. Zatímco Pražané už jezdí za více, od srpna se zvedají ceny jízdenek v Olomouci a Ústí nad Labem. V Olomouci si cestující připlatí za základní jízdenku 2 koruny (nově bude za 14 korun), měsíční kupon zdraží o 50 korun na 350 Kč a čtvrtletní o 120 na 900 korun.V Ústí nad Labem nepodraží papírové jízdenky, ale ty kupované přes SMS. Zatímco dosud stála pouze 15 korun, nyní zdraží o poplatek mobilnímu operátorovi. Podle dopravního podniku to je zlepšení.Banky mění poplatky, uleví se celníkům i lékařůmZměna se chystá i u ČSOB. Ta zruší poplatek za vkládání hotovosti na vlastní účet. Ten byl loni vyhlášen absurditou roku, a tak konečně padne. Volksbank zase podle zjištění Aktuálně.cz od 8. srpna zdražuje paušál za vedení Aktiv konta. To bylo dosud zdarma nebo jen za 9 korun, nově jeho uživatelé zaplatí 55 korun.K tomu Volksbank zdražuje výběry z bankomatů - jak ze svých, tak ze sítí jiných bank. Naopak každý, kdo na svém účtu měsíčně uskuteční alespoň 5 odchozích plateb a zároveň mu na něj přijde alespoň 15 tisíc korun, uspoří 25 procent na poplatcích.Dneškem také začíná platit novela zákona, která pomůže celníkům se zabavováním padělků. Zboží, u kterého budou mít podezření, že jde o padělek, budou moci prodejci zabavit, i když jim ho nebude chtít dobrovolně vydat.A uspoří i mladí lékaři. Za atestaci zaplatí pouze 500 korun. Dosud to přitom bylo 3 500 korun.

Související

Více souvisejících

řidiči mhd banky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy