Ceny bytů klesnou už jen nepatrně, trh se obrací

Praha - Ceny bytů v posledních třech letech padaly a dolů je tlačil i nezájem Čechů - jen v Praze je volných několik tisíc nových bytů, některé jsou v nabídce již několik let. Díky zlevnění úvěrů na bydlení se tak zvyšuje finanční dostupnost bydlení, ale jak to bude dál? Zvýší se opět ceny?

Na zvědavé otázky čtenářů odpovídal v online rozhovoru pro iHNed.cz vedoucí Oddělení socioekonomie bydlení při Sociologickém ústavu AV ČR Martin Lux. A ten si myslí, že nynější propad cen již brzy skončí."Zatím nás dlouhodobý propad cen, jaký známe například z Německa nebo Japonska, nečeká," myslí si Lux. A dodal: "Současná krize by měla mít podobu klasického cyklu a ceny nemovitostí dříve či později zase začnou růst. Mimo to, až se naší ekonomice začne zase dařit, je možné očekávat další příliv zahraniční imigrace."Zato co se týče cen rekreačního bydlení, nemá tušení, jakým směrem se posunou. Ale v online rozhovoru přiznal, že ho pokračující trend chalupaření překvapuje. On sám čekal, že v 90. letech ustane - zvlášť když si mnozí lidé pořizují trvalé bydlení těsně za hranicemi měst.Nízké úroky ještě chvíli zůstanouMnoho lidí také zajímá, jak je to s úroky u hypoték. V současnosti jsou úrokové sazby nízké, ale Lux nedokáže kvalifikovaně odpovědět, jak budou vypadat v budoucnu. To podle něho není schopen odhadnout ani žádný bankéř. Podle jeho názoru však ještě delší dobu nízké zůstanou. Ale soudí, že nižší než nyní už nebudou.Zato předpokládá, že může dojít ke zlevňování nových bytů, a to zejména v Praze. Je jich čím dál více a zákazníci o ně nemají zájem, zato developeři dokončují již rozdělané projekty. Proto Lux soudí, že je zde ještě prostor pro snižování cen."Myslím si, že u nových bytů, zejména těch dnes prázdných a marně vyhledávajících kupce, je stále jistý prostor pro zlevnění. Ostatně, dnes se často staví byty levněji, než za kolik jsou nabízeny nové a dosud prázdné byty postavené před rokem či více. Developeři očekávají, že se trh vzpamatuje dříve, než se oni dostanou do finančních obtíží. Na druhou stranu platí, že kvalitní nové bydlení (a to i ve významu atraktivní lokality) si kupce často najde i za vyšší cenu, jen se bude prodávat déle," odpověděl na jeden dotaz v online rozhovoru pro iHNed.cz.Zároveň si však myslí, že pokud má někdo volné peníze, je výhodnější investovat je spíš do nemovitosti než například do zlata. I kdyby kupovaný dům měl být dražší, než je klientovi po chuti. Přesto uznává, že pro mnoho lidí je pořízení vlastního bydlení nedostupné. A to hlavně v Praze."Je pravda, že se Praha v dostupnosti bydlení vzdalovala dlouho ostatním regionům, ale v roce 2003 se ten trend na nějaký čas obrátil a rozdíly se mezi Prahou a zbytkem republiky (stejně jako mezi ostatními regiony navzájem) snižovaly. Velký nepoměr ovšem zůstal a stěhování do Prahy může být pro velkou část lidí finančně nevýhodné," napsal Martin Lux.Upozorňuje však, že podobně velké rozdíly jsou i v dalších postsocialistických zemích. Na Západě je ekonomika více rozvrstvena po celém státě, proto rozdíly nejdsou tak obrovské. "Až se něco podobného bude dít i u nás, je možné očekávat, že se regionální rozdíly v dostupnosti bydlení výrazněji zmenší," dodal.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Byty nemovitosti

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy