Kdy vám zaměstnavatel musí dát volno? Víme to!

Praha - Existuje mnoho důvodů, kdy si v práci můžete vzít volno - a při řadě příležitostí vám ho zaměstnavatel musí dát povinně, a to i na několik dní a placené. Víte, kdy máte právo na dovolenou? Informuje o tom Aktuálně.cz.

Základ je běžná dovolená. Na tu máte nárok a záleží jen na domluvě se zaměstnavatelem, kdy si ji vyberete. Uvolnit vás musí také při neschopnosti. Ale důvodů je mnohem více.Pokud potřebujete jít k lékaři, musí vám to zaměstnavatel umožnit. Podle informací Aktuálně.cz vám dá volno na "nezbytně nutnou dobu". Jestliže jdete k lékaři blízko vašeho bydliště nebo pracoviště, bude vám doba u něj strávená i proplacená.Podobně tomu je i ve chvíli, kdy vás k lékaři pošle sám nadřízený - například na povinné očkování nebo prohlídku. Pokud tam jdete v pracovní době, proplatí vám to. Jestliže mimo ni, nedostanete nic.Svatba nebo pohřeb? Volno i penízeNa volno máte nárok i ve chvíli, kdy se ženíte/vdáváte. Dostanete ze zákona 2 dny. Ovšem pokud máte svatbu v den, kdy běžně nepracujete, volno máte pouze jeden pracovní den. A rodič, který jde na svatbu svému dítěti, má také nárok na jednodenní volno. V obou případech je placený pouze jeden den.Pokud vám zemře manžel/ka nebo dítě, dostanete 3 dny volna. Jestliže zemře sourozence nebo rodič, dostanete jeden den. A vždy ho máte celé placené.Nárok na uvolnění z práce máte i v případě stěhování. Tedy jen pokud se stěhujete do nezařízeného bytu či domu. A zaměstnavatel vám dá maximálně 2 dny. Není placené. Výjimkou je, pokud zaměstnavatel chce, abyste se stěhoval - pak vám volno platí.Nárok na uvolnění z práce máte i ve chvíli, kdy opouštíte zaměstnání a hledáte si nové. Dva měsíce před odchodem si můžete každý týden vybrat půl dne volna - na shánění nové práce. Zaměstnavatel vám ho platí, pokud vám dal výpověď nebo jste pracovní poměr ukončili dohodou.Placené volno máte, i když jdete na školení. Naopak výkon veřejné funkce se podle Aktuálně.cz neplatí.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce zaměstnavatelé zaměstnání

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 28 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy