Šestice bank spouští platby na kontakt. Místo čísla účtu stačí znát telefon

Namísto čísla účtu číslo mobilního telefonu. Tak funguje nová služba Platby na kontakt, kterou spouští šestice bank, konkrétně Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Moneta a UniCredit Bank službu spustí v příštím roce. Služba usnadní tuzemské transakce mezi lidmi, neaktivuje se ale automaticky a maximální výše platby je zatím omezena na pět tisíc korun. 

Lidé se ke službě musí aktivně přihlásit prostřednictvím jejich vlastní banky. Čísla pak budou registrovaná v České národní bance. Telefonní čísla nezařazená do registru ČNB nebudou moci platbu na kontakt přijímat. Peníze tedy z účtu neodejdou.

Před odesláním platby se zobrazí název účtu příjemce, zpravidla jméno a příjmení. Maximální výše částky je omezená na pět tisíc korun, a to z důvodu bezpečnosti. Není ale vyloučeno, že by se částka v budoucnu mohla zvýšit, uvedla dnes Česká národní banka.

"V registru, který provozuje ČNB, je možné uchovávat k jednomu číslu účtu více telefonních čísel, například u společného účtu manželů. Naopak k jednomu telefonnímu číslu nelze přiřadit více čísel účtů. Platbu na kontakt je možné zadat pouze v českých korunách. Maximální limit jedné platby je 5 tisíc korun, minimální částka je jedna koruna," uvedl ve zprávě, kterou obdržel server EuroZprávy.cz ředitel sekce řízení rizik a podpory obchodů ČNB Jan Schmidt. 

Očekává se, že o službu bude velký zájem. Většina klientů totiž preferuje platbu na číslo mobilního telefonu především kvůli jednoduššímu a rychlejšímu vyplnění a část z nich považuje dohledání čísla mobilního telefonu za snazší. Vyplývá to podle ČNB z průzkumu společnosti Ipsos pro Českou bankovní asociaci.

Na posílání maximální částky, tedy pěti tisíc korun, by podle průzkumu Platby na kontakt využívalo přes čtyřicet procent dotázaných. Čtvrtina lidí by novou službu využívala na převody do jednoho tisíce korun. Novinka má taky zmírnit riziko omylů při zadání špatného čísla účtu příjemce. Zkušenost se spletením čísla bankovního účtu má téměř čtyřicet procent lidí.

"Nová služba přináší klientům obrovské zjednodušení. Zatímco celé číslo bankovního účtu si pamatuje málokdo, své mobilní telefonní číslo zná každý. Nová služba se bude hodit zejména v situacích, kdy si klienti mezi s sebou potřebují rychle a snadno poslat menší finanční částky. Například při útratě v restauracích nebo při menších půjčkách mezi s sebou. Z našich dat víme, že přes 70 % všech jednorázových plateb zadaných v mobilním Georgi tvoří platby do výše 5000 korun," uvedl ve zprávě pro EuroZprávy.cz manažer platebních řešení v České spořitelně Ondřej Wallenfels.

"V moderním bankovním světě je důležité jít s dobou, proto je Raiffeisenbank mezi prvními bankami, které Platbu na kontakt zpřístupňují. Klientům nová služba ohromně ušetří čas, ne každý zná z hlavy číslo bankovního účtu. Představte si, že potřebujete poslat platbu, ale neznáte číslo účtu příjemce. Nově bude stačit vybrat jméno ze seznamu telefonních kontaktů a platbu okamžitě zrealizovat," podotkl ředitel online bankovnictví Raiffeisenbank Michal Plzák.

Platba na kontakt umožní okamžité korunové platby až do 5 tisíc v rámci banky nebo mezi zapojenými bankami. Platby na kontakt mohou na svůj vybraný účet přijímat majitelé osobních účtů, kteří si v mobilním nebo internetovém bankovnictví propojí číslo účtu s telefonním číslem. Odesílat platby ze svých osobních účtů mohou oprávnění klienti bez nutnosti registrace. 

Související

Více souvisejících

banky ČNB

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy