Zveřejněn Index bídy. Podívejte se, jak si vede Česko

Washington - Rok 2015 bude zejména pro Venezuelu, Argentinu, Ukrajinu, nebo Řecko kritický. Vyplývá to ze zveřejněného indexu bídy renomovanou společností Bloomberg. Ale pozor, podle této ekonomické predikce by si měli dát pozor i na Slovensku. Právě i naši východní sousedé jsou na listině patnácti světových "bídníků".

"Les Miserables" není jen slavný román Victora Huga, ale také označení pro patnáctku státu, pro které to bude v letošním roce hodně těžké. Renomovaná ekonomická společnost Bloomberg zveřejnila patnáct světových "bídníků", kteří mají pro letošní rok nejvyšší index bídy.

Na pozoru se tak kromě jihoamerické Venezuely a Argentiny, dále Jihoafrické republiky a evropských států jako Ukrajina či Řecku, musí mít i Slováci. Právě ty totiž Bloomberg zařadil mezi patnáctku nejhorších ekonomik na světě.

Index bídy vypočítávají ekonomové z výše nezaměstnanosti a změny spotřebitelských cen. Jenže takovéto zjednodušení někteří kritizují, protože to do jisté míry mohou zkreslit jen některé komodity. Například v USA jsou nejnižší ceny benzínu za posledních téměř 60 let a právě díky tomu je právě teď americký index spotřebitelských cen nízký.

Ve srovnání za rok 2014, který zveřejnil Cato Institut, se kromě nezaměstnanosti, indexu spotřebitelských cen ještě zahrnuje hrubý domácí produkt na obyvatele. I loni si nejhůře vedla Venezuela (index 106). Naopak nejmenší bída byla v Bruneji (index 4,94). ČR se s indexem  10,76 umístila mezi Dánsko a Kanadu. Slovensko mělo index 16,43.

V posledním srovnání je předpověď indexu bídy pro státy OECD (Organizace pro hospodřáskou spolupráci a rozvoj) na rok 2017. OECD sdružuje ekonomicky nejvyspělejší země světa. Nicméně i zde by si některé státy měly dát pozor. Například nejhorší výhled má japonská ekonomika (index 22,98), která by se mohla propadnout dokonce za ekonomicky slabý evropský jih. ČR je na 19. místě (index 5,26) mezi Švédskem a Rakouskem. Předpověď pro Slovensko je 11,88.

Související

Petr Fiala Komentář

Česko ochromila stávka. Má Fiala pravdu, když zmiňuje politické ambice odborářů?

Tak si mámo (nebo táto) pojedeme do Práglu zastávkovat. A při té příležitosti si koupíme trdelník a svařák nebo klobásu někde na Staromáku a dárky pro všechny v nějakým krámě, ne? Možná, že vám to zní posměšně a že není radno si dělat tímto způsobem legraci z práva lidí na stávku. Ať už jsou ze škol, od dopravních podniků nebo z kuchyně či z důlních šachet. A zvlášť ne proto, že odboroví bossové v oblecích od značky Boss a s hodinkami od značky Breitling, na které nemá většina členské základny odborových svazů, se zapáleným vztekem levičáckých bafuňářů vyhrožují vládě snad největším protestem v novodobé historii Česka. A proč to všechno? Prý kvůli tomu, že kvůli vládě Petra Fialy stále více chudneme.
Ilustrační foto Komentář

Vládne v Česku opravdu chudoba, nebo jen skáčeme na lep některým politikům?

V posledních týdnech se na nás valí snad ze všech možných i nemožných stran vlna prohlášení, že prý jsme kvůli inflaci zchudli a ještě zchudneme… Strašné, jistě si řeknete. Jenže, málokdo z nás si dá tu práci podobná tvrzení nějak zasadit do kontextu. Co na tom, že statistiky v mnoha ohledech surové vyznění o „zchudnutí“ české populace nepotvrzují. A i samotná vyjádření některých postav veřejného života o chudobě spíše matou. Tak, jak je to tedy? 

Více souvisejících

chudoba Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy