Tesla hlásí rekordní odbyt, prudce snižuje cenu všech svých vozů

Americký výrobce elektrických aut Tesla ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil odbyt ve srovnání s předchozími třemi měsíci o osm procent na 90.700 vozů. Výroba se zvýšila rovněž o osm procent na nový rekord. Oba údaje však zaostaly za očekáváním analytiků a automobilka oznámila, že kvůli snížení daňového zvýhodnění pro ekologická auta sníží v USA ceny svých vozů o 2000 USD (přes 45.000 Kč).

Analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali, že Tesla dodá v posledních třech měsících roku na trh 92.700 vozů, uvedl server CNBC. Odbyt nejnovějšího Modelu 3 stoupl o 13 procent na 63.150 vozů, zatímco analytici čekali 64.900 vozů.

Za celý rok Tesla prodala 245.240 vozů. To je téměř tolik, jako za předchozích šest let existence firmy dohromady. Z toho bylo 145.846 vozů značky Model 3.

Tesla vyrobila ve čtvrtletí celkem 86.555 vozů, včetně 61.394 vozů Model 3. Společnost ve čtvrtletí vyrobila a dodala téměř 1000 vozů denně, což je nový rekord jak z hlediska odbytu, tak z hlediska výroby.

Tesla od dnešního dne snižuje v USA cenu všech svých vozů, tedy Model 3, Model S a Model X. Chce tak podpořit zájem kupujících po snížení daňového zvýhodnění pro elektrické vozy ze 7500 USD na 3750 USD.

#Tesla is cutting the price of its cars by $2,000 in the U.S.Since 2003 the Toyota Camry MSRP has increased by over $4,000 The power of #EVs is technological cost declines (i.e continued improvement as prices drop) Being able to drop prices should scare traditional automakers pic.twitter.com/HwDxLyWGOH

— Sam Korus (@skorusARK) 2. ledna 2019

Automobilka se nyní hodlá více zaměřit také na Evropu a Čínu, dodávat vozy Model 3 do těchto zemí chce začít v únoru. Dodávky do Evropy a Číny by mohly vykompenzovat snížení poptávky v USA po poklesu daňového zvýhodnění. Dodávky na další trhy, včetně dodávek variant s pravostranným řízením, by měly začít později v letošním roce.

Akcie automobilky reagovaly na zprávu před začátkem dnešního oficiálního obchodování poklesem o více než osm procent. Loni zpevnily o 6,9 procenta, uvedla agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Tesla Motors Tesla Model 3 automobilový průmysl Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy