Globální ekonomika začala posilovat

Praha - V prvním čtvrtletí 2012 globální ekonomika významně vzrostla a získala zpět část z dynamiky, kterou ztratila v loňském roce. Ve čtvrtek o tom prostřednictvím výsledků svého průzkumu informovaly Asociace certifikovaných účetních (ACCA) a Institut of Management Accountants (IMA).

Průzkumu se zúčastnilo přibližně 2200 finančních manažerů z celého světa a podíl respondentů, kteří jsou přesvědčení o růstu důvěry v ekonomiku ve vlastních organizacích, se téměř zdvojnásobil z 16 procent na konci loňského roku na současných 29 procent. Přesto se 54 procent z dotazovaných stále domnívá, že globální ekonomika klesá nebo stagnuje.„Nárůst důvěry ve střední a východní Evropě byl relativně stejnoměrný, jen Bělorusko a Chorvatsko v minulém čtvrtletí skončily s podprůměrným výsledkem,“ uvádí zpráva ACCA a IMA. Podle ní celkově 18 procent respondentů ve střední a východní Evropě hlásilo nárůst důvěry, což je o osm procent více než na sklonku roku 2011, zatímco 36 procent respondentů se domnívá, že globální ekonomika se zotavuje či chystá k zotavení, což představuje nárůst o 14 procent oproti předchozímu období.V tomto regionu došlo k významnému nárůstu nových zakázek, nikoli však nových kapitálových výdajů; index zaměstnanosti pro celý region nadále klesal. Firmám rovněž prospěla nižší úroveň volatility na zahraničních akciových trzích, ale jinak se skutečné podnikatelské prostředí nezlepšilo tak, aby bylo v souladu s jeho vnímáním.V celosvětovém měřítku ACCA a IMA přičítají nárůst globální podnikatelské důvěry především objektivnímu zlepšení podnikatelského prostředí, hlavně nových zakázek. Zároveň ale varují, že úleva je důležitý krátkodobý faktor, zvlášť vzhledem k tomu, že řada katastrofických scénářů, které vypadaly pravděpodobně na konci roku 2011 (například eskalace evropské dluhové krize nebo hospodářský otřes v Číně), se v posledním čtvrtletí zjevně nenaplnily.„Podle všeho se obnovila víra ve vyhlídky globální ekonomiky a trvanlivost oživení. Tento vývoj se rovněž promítl do nárůstu firemních investic a zaměstnanosti,“ podotkla k výsledkům průzkumu Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.Nárůst důvěry byl celkem rovnoměrný napříč regiony a průmyslovými odvětvími, ačkoli nejvíc z něj vytěžily Latinská a Severní Amerika spolu se západní Evropou, stejně jako výrobci a distributoři, obzvláště v hi-tech sektorech.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 38 minutami

před 49 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy