GM se připravuje na bankrot

Detroit - Největší americká automobilka General Motors (GM) urychluje své přípravy na možný bankrot. V úterý o tom informovala o tom agentura Bloomberg.

GM utrpěla od roku 2004 ztráty v celkové výši 82 miliard dolarů. Ne za všechno ovšem může krize, velký díl se přisuzuje i výrobní strategii GM, která dlouhá léta ignorovala nutnost přizpůsobit své vozy ekologickým požadavkům na úspornější provoz.

Nástup finanční krize provázený prudkým a celosvětovým prodejem automobilů však dlouhodobé problémy vyostřil do té míry, že začaly výt v rozporu s další existencí amerického automobilového giganta. Úvahy o bankrotu se pak staly velmi reálnými poté, co americký prezident Barack Obama 30. března odmítl poskytnout další půjčky pro automobilku hluboce zasaženou současnou krizí. Americká vláda tehdy automobilce poskytla 60 dnů na další restrukturalizaci, když konstatovala, že dosavadní změny byly nedostatečné.

V GM již byl zřízen zvláštní oddělení útvar, který nyní jako jednu z možností budoucích alternativ pečlivě zkoumá i možnosti bankrotu. Úvahy se soustředí na tak zvaný „prodej 363,“ což je narážka na příslušnou sekci Kapitoly 11 amerického zákona o bankrotu. Sekce 363 umožňuje v případě bankrotu vytvořit z krachující automobilky zcela nový podnik, který by mohl využít dosavadní aktiva a značky soustředěné ve společnosti GM.

Související

Vláda ČR

Vládní konsolidační balíček zdraží léky, vodu či bydlení. Vyšší daň čeká firmy a majitele nemovitostí, dlouhodobě příznivé je výrazné seškrtání dotací

Konsolidační balíček, který dnes představila vláda, by měl v příštím roce zajistit státnímu rozpočtu úsporu zhruba 94 miliard korun, v letech 2024 a 2025 dohromady přibližně 148 miliard korun, komentuje ekonom Kovanda. Tyto sumy jsou evidentně kompromisní. Část vládní koalice totiž žádala úspory i citelně převyšující hranici 100 miliard korun již v příštím roce. 
USD, Photo by Vladimir Solomianyi

V USA se zvyšuje riziko recese, která by neblaze dolehla i na Česko

Objem nově poskytnutých úvěrů v USA klesl v posledních dvou březnových týdnech nejvíce v historii, komentuje Lukáš Kovanda. Americká centrální banka, jež data včera zveřejnila, danou časovou řadu publikuje za období od roku 1973. Ve dvou týdnech končících 29. březnem se objem nově poskytnutých úvěrů komerčních bank v USA snížil o takřka 105 miliard dolarů. 

Více souvisejících

krize General Motors

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy