Protiraketový systém Iron Dome chrání i izraelskou ekonomiku

Tel Aviv - Izraelská ekonomika se výrazně opírá o vysoce vyspělé technologie a vývoz. Boje v Gaze na ni mají stěží nějaký dopad. Experti spíše očekávají, že vojenské technické novinky, jako protiraketový systém Železná kupole (Iron Dome), pověst izraelských výrobců podpoří, napsala agentura DPA.

V kavárnách, hospůdkách a restauracích v Tel Avivu se za vlahých večerů stěží dá najít volné místo. Také v podniku Bread Story na Dizengoffově třídě vládne dobrá nálada. Vypadá to, jako by se válka v Gaze odehrávala na nějaké jiné planetě. Náhle se ale rozezní sirény: raketový poplach. Hosté se naučeně natlačí do malého prostoru za výčepním pultem.

Izraelská ekonomika se zdá být nedotčená válečným děním na jihu země. Burzy jsou nadále stabilní, stejně jako národní měna šekel.

"Na izraelské hospodářství nemá konflikt skoro žádný vliv," říká finanční expert z Mezioborového výzkumného centra v Herzliji Rafi Melnick. "Národní ekonomika je silná. V současnosti tu není žádná inflace, jsme téměř na plné zaměstnanosti. Letošní rozpočtový schodek bude pod třemi procenty. Válečné výdaje armády bude možné pokrýt z rozpočtu, podle veškerých předpokladů bez přijetí dodatečného rozpočtového navýšení."

Jistě, jsou i takové obory, které trpí. Dočasné pozastavení letů mezinárodních leteckých společností jako Lufthansa a Air Berlin způsobuje ztráty v cestovním ruchu. Hotelnictví počítá ve třetím čtvrtletí letošního roku (červenec-září) se ztrátami ve výši 425 milionů šekelů (přes 2,5 miliardy korun). Stěžují si také odvětví maloobchodu a gastronomie - kromě módních podniků na luxusních třídách v Tel Avivu.

Naposledy vedl Izrael ozbrojené konflikty v roce 2006 v jižním Libanonu a na přelomu let 2008/09 a 2012 v Pásmu Gazy. Ani ony neměly na makroekonomiku země téměř žádný dopad.

V zásadě je prý ale izraelská ekonomika mimořádně odolná vůči vnějším vlivům, protože se silně opírá o sektor nejmodernějších technologií, a díky tomu je dobře zasazena do globální ekonomiky. "Naše země je laboratoř pro inovace a podnikání," dodal Melnick. "Protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole), který nám navzdory raketovému ostřelování umožňuje takřka normální život, představuje významný technologický úspěch. Dokážu si velmi dobře představit, že to dodá izraelskému vývozu moderních vyspělých technologií další posun."

Zdroj: YouTube

Systém Iron Dome doplňuje podstatně výkonnější obranné prostředky jako například Patriot a Arrow. Oproti nim však dokáže v oblasti svého rozmístění zneškodňovat podstatně menší rakety a dokonce i dělostřelecké granáty, vysvětluje server armadninovin.cz.

Systém Iron Dome se skládá ze tří hlavních komponent: detekčního a sledovacího radaru, řídícího centra pro vedení sestřelů a kontrolu nad systémem a odpalovací jednotky s antiraketami.

Princip činnosti protiraketového systému je v podstatě velmi jednoduchý. Vzdušný prostor je sledován vlastním radarem, který předává zjištěné informace do řídícího centra. Tam dochází k vyhodnocení a pokynu k vystřelení, navedení antirakety a zničení cíle. Otázkou dále zůstává údajná schopnost vyhodnotit, zda vypálená raketa skutečně zasáhne obydlenou oblast, či nikoliv.

K ochraně před velkým balistickými raketami má sloužit protiraketový systém Arrow, kterého čeká další modernizace. Izraelci jej velmi intenzivně vyvíjí ve spolupráci s Američany od roku 1994 jako reakci na vývoj balistických raket středního a dalekého doletu v mnoha muslimských zemích. Oproti americkému protiletadlového a protiraketovému systému Patriot je Arrow výkonnější a podle toho dokáže likvidovat cíle ve vyšších výškách, při vyšších rychlostech.

Související

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

Více souvisejících

Izrael Ekonomika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

Spojené státy neuznávají jurisdikci ICC, prohlásil Biden

Spojené státy neuznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC) a mezi Izraelem a Hamásem nelze hovořit o rovnosti, prohlásil ve čtvrtek americký prezident Joe Biden, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy