Fed podle očekávání ponechal úroky beze změny, zlepšil výhled

Americká centrální banka (Fed) dnes ponechala podle očekávání svoji základní úrokovou sazbu beze změny blízko nuly a slíbila, že udrží úroky nízko dokud nebude inflace po určitou dobu na cestě k mírnému překročení jejího dvouprocentního inflačního cíle. Současně výrazně zlepšila svoji prognózu letošního vývoje ekonomiky a čeká pokles hrubého domácího produktu jen o 3,7 procenta, v červnu počítala s propadem 6,5 procenta.

Dvoudenní zasedání měnového výboru, které začalo v úterý, bylo první od doby, kdy Fed přestavil novou strategii týkající se inflace. Nově se Fed zaměřuje na průměrnou inflaci, což znamená, že umožní inflaci pohybovat se mírně nad současným dvouprocentním cílem považovaným za strop cenové stability po určitou dobu následující po období, kdy byla pod tímto cílem. Z praktického hlediska změna znamená, že Fed bude méně inklinovat ke zvýšení úrokových sazeb v případě, kdy míra nezaměstnanosti klesne, pokud se současně nezvýší inflace.

Fed také potvrdil, že bude nadále nakupovat americké vládní dluhopisy a dluhopisy kryté hypotékou za nejméně 120 miliard dolarů měsíčně (2,7 bilionu Kč). Cílem těchto nákupů je stabilizace finančních trhů.

Fed uvedl, že koronavirová epidemie bude nadále zatěžovat ekonomiku, čeká však rychlejší oživení i výraznější pokles nezaměstnanosti než v červnu. Do konce letošního roku má míra nezaměstnanosti klesnout na 7,6 procenta místo v červnu odhadovaných 9,3 procenta, a v roce 2023 se má nezaměstnanost snížit na čtyři procenta.

Inflace však má zůstat pod dvěma procenty do roku 2023. To ukazuje, že základní úrok zůstane na nízké úrovni nejméně do této doby, napsala agentura Reuters. Měnový výbor Fedu snížil základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma nula až 0,25 procenta v polovině března.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí klesla kvůli dopadům šíření nového koronaviru v přepočtu na celý rok o rekordních 31,7 procenta. Podařilo se jí však již obnovit zhruba polovinu z 22 milionů pracovních míst, o které přišla v březnu a dubnu. Míra nezaměstnanosti v srpnu klesla na 8,4 procenta, když v dubnu vystoupila až na poválečné maximum 14,7 procenta.

Související

Credit Suisse Group AG

Fed schválil spojení švýcarských bank Credit Suisse a UBS v USA

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) v pátek schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.
Americký dolar

Fed zvýšil základní úrok o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Banka však ve svém prohlášení naznačila, že je blízko pozastavení dalšího zvyšování nákladů na úvěry v souvislosti s nedávnými otřesy na finančních trzích po pádu dvou amerických bank.

Více souvisejících

Fed (Americká centrální banka) USD

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 42 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy