MMF dočasně odpustí splácení dluhu 25 zemím bojujícím s pandemií

Mezinárodní měnový fond odpustí na šest měsíců splácení dluhu 25 nejchudším členským zemím v rámci svého programu Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT). Tyto země tak budou mít více finančních zdrojů na boj s koronavirem. Oznámila to výkonná ředitelka fondu Kristalina Georgievová.

CCRT má v současnosti k dispozici zhruba 500 milionů USD (12,4 miliardy Kč), včetně nového slibu od Británie, Japonska, Číny, Nizozemska a dalších. Fond se snaží zvýšit dostupnou částku na 1,4 miliardy USD a Georgievová vyzvala další dárcovské země, aby pomohly doplnit CCRT a posílit schopnost MMF poskytnout úlevu od dluhů pro nejchudší země na dva roky.

Úleva od splácení dluhů se týká 19 afrických zemí, Afghánistánu, Haiti, Nepálu, Šalamounových ostrovů, Tádžikistánu a Jemenu. Z afrických zemí jsou to: Benin, Burkina Faso, Středoafrická republika, Čad, Komory, Kongo, Gambie, Guinea, Guinea-Bissau, Libérie, Madagaskar, Malawi, Mali, Mosambik, Niger, Rwanda, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Sierra Leone a Togo.

MMF v březnu schválil změnu, která umožňuje CCRT poskytnout úlevu od splácení dluhu až na dva roky nejchudším členům, kteří musí bojovat s covid-19, nemocí způsobenou novým koronavirem. Změna umožňuje zemím požádat o pomoc i v případě, že nemoc na ně zatím neměla výrazný dopad.

Předchůdce CCRT byl použit pro Haiti po devastujícím zemětřesení v roce 2010. Po přejmenování na CCRT byl použit v roce 2014 pro země zasažené ebolou, napsala agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Kristalina Georgievová Ekonomika dluhy USD Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy