OBRAZEM: Petřínská rozhledna slavila. "Staré dámě" bylo 120 let

Praha - Bohatý doprovodný program, divadelní představení i koncert kapely Laura a její tygři se v sobotu při příležitosti oslav 120. výročí představil návštěvníkům Petřínské rozhledny v Praze. Program probíhal po celý den, v době mezi 10. až 17. hodinou.

"Nejen před rozhlednou, ale i na trávnících od lanové dráhy na Petřín k rozhledně na návštěvníky čekala historická vozidla a bicykly, historický hasicí vůz, atrakce pro děti, jako jsou dobová houpačka, kolotoč a střelnice, malování na obličej, balónková dílna, skákadla, malování křídami na asfalt," uvedl zástupce provozovatele pražských věží Martin Marcilis. V rámci bohatého doprovodného programu se navíc účastníci oslav mohli od 11 a 13 hodin těšit na divadelní představení Guliver v Liliputu, které se odehrálo v režii Teatro Truhla. Po celý den byla k poslechu kapela Švejk Band. Na velkém pódiu pak ve 14 hodin vystoupili Hangover Painters a od 16 hodin Petřín rozeznila známá Laura a její tygři.(Jedlo se, pilo, hodovalo, Foto: Petr Zelinka, EuroZprávy.cz)Příznivci zdravé výživy navíc u petřínského Bludiště mohli navštívit stánek s poradenstvím v oblasti výživy a zdravého životního stylu. Na pokladnách jste mohli také zakoupit jedinečné, pro tuto příležitost speciálně vyrobené, razítka a pohlednice. Pro zájemce bylo připraveno druhé vydání publikace z roku 1891, která podrobně popisuje výstavbu lanové drány a Petřínské rozhledny. "Ten, kdo v sobotu dorazí na oslavy v historickém kostýmu z 19. století, má vstup na Petřínskou rozhlednu zdarma," sliboval Marcilis. Základna rozhledny se nachází v nadmořské výšce 324 metrů na temeni kopce Petřín na Malé Straně v městské části Praha 1. Stavba rozhledny byla zahájena v březnu roku 1891 podle návrhu architekta Vratislava Pasovského. Autory konstrukce byli František Prášil a Julius Souček z Českomoravské strojírny. Rozhledna byla slavnostně otevřena 20. srpna roku 1891.

Ocelová konstrukce, jejímž jádrem je osmiboký tubus, váží 175 tun. V tubusu je umístěn výtah a okolo něj se vinou dvě točitá schodiště s 299 schody. Jedno schodiště slouží pro chůzi nahoru a druhé pro chůzi dolů. Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny, horní je ve výšce 55 metrů.(Foto: Petr Zelinka, EuroZprávy.cz)

Lanovka na Petřín, podobně jako od stejného léta fungující Petřínská rozhledna, k níž měla návštěvníkům usnadnit cestu, vznikly u příležitosti Jubilejní zemské výstavy v Praze. Dodnes oblíbený dopravní prostředek české metropole měl před 120 lety dráhu dlouhou 383 metrů a fungoval na principu vodní převahy. V horní stanici byla do vozu lanovky napuštěná voda, která pomohla vytlačit vůz z dolní stanice.(Lanová dráha na Petřín, Foto: Petr Zelinka, EuroZprávy.cz)

Jízdní řád lanovky začíná v devět hodin ráno a končí půlhodinu před půlnocí, od listopadu do března jezdí každou čtvrthodinu, od dubna do října je pak interval desetiminutový. Pravidelně jednou za půl roku, vždy na 14 dní v březnu a říjnu, má pak lanová dráha pravidelnou výluku. Oblíbenost mezi cestujícími, kteří se ročně svezou lanovkou, dokazuje i loňský počet 1 778 000 cestujících.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy