Památkáři lákají návštěvníky na české hrady a zámky

Praha - K návštěvě některého z českých a moravských hradů a zámků, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), se památkáři snaží přemluvit obyvatele všech koutů České republiky, kteří zvažují, jak využít den volna spojený s blížícím se svátkem sv. Václava. Na své si přitom přijdou i mlsné jazýčky.

"I když se již turistická sezóna nachýlila k závěru, stále ještě dobíhá celá řada doprovodných programů, výstav a také závěrečná kulturní akce projektu Oživlé památky 2011, který během celého září patří gastronomickému tématu "A kuchyní to vonělo...". Prostřednictvím něho mají návštěvníci možnost nahlédnout do hradních, zámeckých i podzámeckých kuchyní a v některých případech také ochutnat dobroty, které se tu už po staletí připravovaly," uvedla mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová.

Zavítat do útrob hradní kuchyně, a to nejenom v den státního svátku, přitom budou moci lidé, kteří zamíří na jihomoravský hrad Pernštejn. Na tematiku vaření a stolování je tu totiž v době od 17. září do 2. října zaměřen jeden z prohlídkových okruhů. O víkendu si návštěvníci mohou pochutnat na pokrmech, jež byly součástí jídelníčku hradních pánů. Právě o sobotách a nedělích tu totiž bývá v provozu černá kuchyně a kuchyně služebnictva.

Do království hradních kuchařů budou moci v rámci běžných prohlídek po celý měsíc nahlédnout také návštěvníci hradu Švihov a trojice zámků Frýdlant, Lemberk a Zákupy. O tom, na čem si pochutnávali naši předkové, se dozví ti, co si v září jako cíl svého výletu zvolí zámek v Lysicích. Právě v těchto dnech je tu totiž jedna z tras doplněna o mobiliář a předměty úzce spojené s gastronomií.

Na své si přijdou i soutěživé typy, a to v případě, že se rozhodnou sváteční den strávit v areálu zámku v Rájci nad Svitavou. Právě ve středu se tu uskuteční klání v přípravě kotlíkového guláše v podmínkách zámecké kuchyně a nádvoří.

Milovníci výstav rozhodně nebudou zklamaní, pokud se rozhodnou svátek svatého Václava oslavit na zámku Kozel, kde se od 3. září do 2. října koná výstava předmětů každodenní potřeby, a to včetně těch, které slouží k osobní hygieně. "Návštěvníci se budou moci seznámit s hygienickými pomůckami všech historických stylů, od renesance až po dvacáté století," nastínila Kalová.

Hrad Karlštejn pak po celý měsíc pořádá výstavu, která návštěvníky poučí o historii a současnosti pěstování vinné révy na hradě. Návštěvníky hradu čeká o víkendu ochutnávka místních vín.

Na výstavu středověkých dřevěných kostelíků se mohou až do 6. října do galerie Sklepení v centru jihomoravské metropole vypravit milovníci sakrálních staveb pocházejících převážně z 15. a 16. století, které byly vystavěny na území států Visegrádské čtyřky - Slovenska, České republiky, Maďarska a Polska. Výstavu připravil slovenský památkový úřad za finanční podpory Mezinárodního Visegrádského fondu, je přístupná každé úterý, středu a čtvrtek v době mezi 10. a 17. hodinou.

Související

Oděsa, Ukrajina.

Památky UNESCO ohrožené válkou: Významné archeologické lokality i architektonické skvosty

Na 18. dubna připadá Mezinárodní den památek a historických sídel. Nejvýznamnější historické památky jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Bohužel některým z nich hrozí v souvislosti se zuřícími válečnými konflikty úplný zánik. Jaké pamětihodnosti figurují na zvláštním seznamu světového dědictví v ohrožení? Jsou to archeologické lokality, architektonické a umělecké skvosty i místa, kde se psala velká historie lidstva. 

Více souvisejících

památky

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy