Koller a Issová vyzývají k záchraně Lázní Kyselka

Praha - Skupina studentů pražských vysokých škol a výtvarníci se rozhodli vzít osud Lázní Kyselka do svých rukou. V pondělí odstartují videospotem a happeningem první část veřejné kampaně za jejich opravu, informoval Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD.

Ve videospotu se kromě zmíněného Davida Kollera, který zpíval o tom, kam nás dostali politici, a kromě Marthy Issové, jež už spotem přemlouvala bábu, se do kampaně zapojili rovněž Věra Čáslavská, David Vávra, Petra Nesvačilová, Petr Vacek a David Černý. Vyzývají k opravě budovy a zároveň nabádají veřejnost, aby napsala na info@mattoni.cz mail ve znění "Prosíme, opravte Kyselku!".

Od 14.00 se bude před budovou Karlovarských minerálních vod na Mariánském náměstí konat první z plánovaných happeningů.

Další videospoty i akce ve veřejném prostoru jsou naplánované na zbytek týdne.

"Vzácné komplexy památkově chráněných budov, které už dvě desetiletí chátrají v těsné blízkosti Karlových Varů, si zaslouží lepší zacházení a je na široké veřejnosti, aby přiměla jejich vlastníka (v případě jedné z památek spoluvlastníka), společnost Karlovarské minerální vody, a.s., dostát své nejen zákonné povinnosti a památky opravit," uvedli za studenty Matěj Chytil a Martin Leskovjan.

Navazují tak na aktivity vedené Asociací sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) a na webu www.zachrante-lazne-kyselka.cz.

Související

Františkovy lázně

Zákaz pro samoplátce je podle provozovatelů lázní diskriminační

Sdružení lázeňských míst ČR a Svaz léčebných lázní ČR protestují proti prodloužení zákazu přijímat do lázeňské péče samoplátce. Jde podle nich o diskriminační opatření odporující zákonu. Obrátily se proto dopisem na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministerstva zdravotnictví a místního rozvoje. Zákaz poškozuje nejen lázně, ale i obce, v nichž působí, uvedli.
Františkovy lázně

Koronavirus změní lázně na několik let, některým hrozí zánik

Rok s koronavirem zasáhl české lázně nezvykle tvrdě a fungování tradičního oboru zřejmě změní na několik let. Některé lázně jsou už nyní na hranici přežití a naděje na obrat k lepšímu je zatím v nedohlednu. Přesto by do budoucna mohla současná krize přinést i pozitivní věci, například větší zájem o vlastní zdraví, řekl ČTK prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Více souvisejících

lázně

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy