Palčivé problémy světa očima herců

Praha - ZA NÁS! – tak zní název nové sezóny Divadla Na zábradlí, které pro své diváky letos připravilo dramatizaci legendárního Doktora Živaga, povídek uhrančivého básníka Daniila Charmse a současnou maďarskou hru Victora Bódo Anamnéza. První premiérou však budou Požitkáři v režii Jana Mikuláška, kde se mimo jiné poprvé představí noví členové hereckého souboru Jana Plodková, Dita Kaplanová a Jakub Žáček.

„V názvu letošní sezony se skrývá naše tak prostá a tak složitá snaha uvádět na jeviště témata, kterými se nejrůznějšími způsoby vyjadřujeme k mnohdy palčivému stavu světa kolem nás, kterými chceme poukázat na obrodnou moc divadla, možnost sdělit naše přání a pohledy. Mluvit za nás. Čekají nás velké příběhy (Doktor Živago v režii Jana Mikuláška), jedovatě vtipná komika Daniila Charmse (Báby v režii Anny Petrželkové), tragikomická a palčivá zpráva o zápase člověka s institucí (Anamnéza v režii Rastislava Balleka)" uvádí ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň.

Novinky v Divadle Na zábradlí

První premiérou letošní sezony budou Požitkáři od již „ověřeného" autorského tandemu Jana Mikuláška a Dory Viceníkové. Požitkáři jsou inscenací na jedno z největších témat filosofie literatury i života vůbec – a to je smrt, skon, zánik, loučení, umírání. I tato na první pohled nejsmutnější témata skrývají v sobě velké divadlo, rituály, klišé a fráze, které lze vnímat odlehčeným i leckdy humorným způsobem. Smrt, která byla v dřívějších dobách nezbytnou připomínkou života, je v dnešní k úspěchu a věčnému mládí hnané době eliminována, upozaďována a vytěsňována. Pokud se ale o některých tématech nemluví, neznamená to, že přestanou existovat nebo vrhat na nás stín.

Ve hře se představí Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Anežka Kubátová, Leoš Noha, Petr Jeništa, Honza Hájek, Miloslav König a Jakub Žáček. Režisérem hry je jeden z jejich autorů – Jan Mikulášek. Premiéra proběhne v Divadle Na zábradlí 24. a 25. října.

Další novinkou budou Báby od Daniila Charmse v režii Anny Petrželkové. Dramatizace textů Daniila Charmse, spisovatele, který věděl, že čelit realitě lze pouze smíchem – překvapivým, nemístným i šíleným. Jen tehdy se totiž vymaníme ze všepolykající šedi a stádnosti, jen smíchem můžeme čelit skutečnosti. Příběhy, kterým leckdy chybí klasická stavba, vyhrocená pointa i smysl, však strhávají nečekanými postřehy, černým humorem i absurditou. Život ne jako skládanka, ale skrumáž neposedných, zdivočelých momentů, které zběsile bojují proti pochopení a logice.

V neobvyklých příbězích uvidíte Marii Spurnou, Natálii Drabiščákovou, Magdalénu Sidonovou, Ditu Kaplanovou, Anežku Kubátovou, Petra Jeništu a Miloslava Königa. Premiéra proběhne 12. a 13. prosince.

První premiérou v roce 2015 bude dramatizace románu, který se stal legendou. Doktor Živago vynesl svému autorovi Borisi Pasternakovi Nobelovu cenu za literaturu a zároveň takový odpor sovětského režimu, že tvůrce toto ocenění raději odmítl. O příběhu ženatého lékaře, který hledá své místo mezi dvěma ženami a zároveň své místo v revoluci, autor prohlásil: „Doktor Živago je mi dražší než fyzický život."

V legendárním příběhu si zahraje Jiří Vyorálek, Marie Spurná, Dita Kaplanová, Anežka Kubátová, Jana Plodková, Leoš Noha, Honza Hájek, Miloslav König, Petr Jeništa, Stanislav Majer, Ladislav Hampl a Ivan Lupták. Premiéra hry režírovaná Janem Mikuláškem je naplánovaná na 27. a 28. února.

Poslední premiérou sezony 2014/2015 bude Anamnéza, autory jsou Viktor Bodó a Júlia Robert. Současná maďarská hra zasazená do prostředí nemocnice jako metafora o životě, smrti a morálce dnešní společnosti. Příběh muže, který má identifikovat svoji údajně zesnulou matku, se mění v dobrodružnou cestu nemocnicí plnou nástrah a zamítavých reakcí. Naše každodenní zkušenost se zdravotnickým systémem se prolíná s kafkovským světem plným zákazů a pseudopravidel, v němž se hodnota člověka rovná nule. Hranice mezi realitou a groteskou se stírá, stejně jako mezi skutečností a metaforou, tragédií a fraškou. Vtipný a zároveň obnažující pohled do chodu nemocnice, ve kterém je vše mírně vychýlené, nepřátelské, až likvidační vůči člověku.

V inscenaci uvidíte Jakuba Žáčka, Jiřího Ornesta, Marii Spurnou, Natálii Drabiščákovou, Ditu Kaplanovou, Anežku Kubátovou, Petra Čtvrtníčka, Leoše Nohu, Stanislava Majera, Petra Jeništu, Ladislava Hampla, Ivana Luptáka, Jiřího Vyorálka a Miloslava Königa, které povede režisér Rastislav Ballek. Premiéra se uskuteční 24. a 25. dubna.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na zábradlí

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy