Bohdalová vystřídá jednu roli za druhou. Zvládne to?

Praha – Populární herečka Jiřina Bohdalová obměňuje svůj repertoár. V Divadle Na Jezerce hrála devět let hlavní roli důchodkyně v tragikomické hře, tu nyní vymění za roli nebojácné Korsičanky v témže divadle.

Jiřina Bohdalová hrála od roku 2005 hlavní roli v tragikomické hře Lásky paní Katty od irského dramatika Briana Friela. Hra nepostrádá humor, životní nadhled a dojetí, které jsou ztělesněné postavou důchodkyně Katty.

Katty se dostává do domova důchodců, ale i tak se snaží si život užít. Její bizarní příběhy jsou plné laskavosti a moudrosti. „Tato postava se pohybuje v poloze, kterou mám ráda. Balancuje mezi smíchem a slzami," popisuje svoji roli Jiřina Bohdalová.

Vedle Jiřiny Bohdalové se vedle ní na jevišti devět let pohybovali Veronika Jeníková, Dana Syslová, Zdeněk Maryška, Jaroslav Satoranský, Rudolf Jelínek, Oldřich Vlach, Tereza Němcová, Věra Kubánková a Jaroslav Kepka. Všechny vedl režisér Vladimír Strnisko.

„S nápadem na uvádění Lásek paní Katty s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli přišel v roce 2005 režisér Zdeněk Zelenka. Rád bych mu znovu touto cestou poděkoval. Hra v jeho úpravě a v režii Vladimíra Strniska dosáhla na Jezerce 215 vyprodaných repríz, a kdybychom nepřipravovali s Jiřinou Bohdalovou nový titul, hrála by se pravděpodobně i v příštím roce," uvádí principál divadla Jan Hrušínský.

Derniéra je naplánovaná na čtvrtek 19. června 2014, do té doby však můžete hru vidět ještě třikrát, v 19. a 27. května a 9. června. V následujících dvou měsících máte tedy poslední příležitost vidět Lásky paní Katty s Jiřinou Bohdalovou.

Jiřina Bohdalová si ale neodpočine, neboť již v září ji čeká v Divadle Na Jezerce práce na nové komedii, ve které se objeví jako kurážná Korsičanka Josefína. Tou hrou je Generálka od scénáristy a dramatika Jiřího Hubače, který tuto hru napsal přímo pro Jiřinu Bohdalovou. Ta si zahrála i ve filmovém ztvárnění Generálka jeho veličenstva.

Pro Jiřinu Bohdalovou tak bude příprava inscenace oprašováním dřívějších zkušeností. Odlišnou tvář však hře může dát vedení režiséra Radka Balaše. Napoleona si Radek Holub a v dalších rolích se objeví Petr Vacek, Martin Sitta, Zdeněk Hruška a Zdeněk Maryška. Na premiéru nové hry v Divadle Na Jezerce se můžete těšit ve čtvrtek 20. listopadu 2014.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na Jezerce Jiřina Bohdalová

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy