Těšte se či děste se! Pat a Mat, legendární nešikové, hodlají vzít útokem kina (+ TRAILER)

Praha - Těžko budeme hledat větší nešiky a inovativnější jedince, kteří musí urazit dlouhou cestu, aby nakonec úspěšně zdemolovali všechno, co jenom jde. Chystají se do kin, proto se ohlédněme, co ti dva dokázali.

Čas letí a ač se to nezdá, tihle dva sympatičtí kutilové, jejichž cílem je dojít ke kýženému (a většinou nefungujícímu) výsledku co nejkomplikovanější cestou, budou letos slavit kulaté čtyřicátiny. Právě tehdy se na televizních obrazovkách v rámci tradičního Večerníčku objevili ještě bezejmenné postavy, které měly působit jako odstrašující případ pro práce v domácnosti. Dokonce se tehdy vyskytl názor, že seriál připravil nějaký velice mazaný jedinec, aby osvobodil muže od domácích prací. Stačilo pustit příslušnou epizodu paní domu a říci: "To chceš, aby to dopadlo takhle?"

Začátek na Slovensku, pokračování na Moravě

Rodný list dvojice už je jasný, ale méně známé je, že dvojice nastoupila svou zářnou kariéru ve formě pilotního filmu s podtitulem "Kuťáci". Co se podoby týče, rozeznáme celkem zřejmý autorský styl karikaturisty Vladimíra Jiránka. Postavičky byly bez typických čapek a laborovalo se rovněž s barvami puloverů. Název, na který se určitě rozpomenete, zněl ...a je to!, což bylo i typické gesto obou kutilů poté, co dokončili další malér. 

(zdroj: Bohemia Motion Pictuers)

Po pilotním filmu a realizaci 12 dílů, které vytvářel Krátký film Praha pro Slovenskou televíziu Bratislava, se "ajeťáci" stěhovali z Bratislavy do Zlína, kde byla natočena série 28 příhod. V roce 1985 se tito stále pozitivně naladění pajduláci (přes veškeré katastrofy) dočkali i vlastních jmen. Důvodem byl export, protože bylo potřeba vytvořit téměř všude srozumitelný titul. Ovšem neplatilo to zdaleka pro všechny země, třeba v Holandsko se přiklonilo k názvu Buuman en Buuman (což v překladu znamená Soused a soused). Stačí si připomenout některé díly, v nichž Mat přivolává souseda Pata z bytu o patro výš na pomoc, smetákem do stropu vyťukává dnes už archaický a degradovaný volací znak SOS.

Najdeme je všude, a není to přehnané

Zpočátku se z důvodu hledání skrytých významů oba šikulové museli "převléci" z původních svetrů červené a žluté barvy, protože údajně evokovala sovětskou vlajku, podle jiných zdrojů ironizovala SSSR (červená) a Čínu (žlutá). Podstatnější změnou byl one klasický hudební doprovod, který ze původně více dechovkového ražení změnil na typický motiv, pod nějž se podepsal Petr Skoumal.

Pata a Mata nikdy nic nezaskočí, jenom ty výsledky (zdroj: Bohemia Motion Pictures)

Slávu sbírala dvojice vlastně pořád, na svém kontě má 85 dílů, z nichž každý měl cca 7-8 minut, aby se vešel do večerníčkovského formátu; v malém studiu Patmat s.r.o. se chystají další epizody. Postavičky najdeme na nepřeberném množství různých verzí, včetně ztvárnění dvojice v životní velikosti, mají své výrobky v rozličných oblastech, hračky, puzzle, sadu svých příhod na DVD, suvenýry, kosmetiku, dokonce se zapojily do reklamní činnosti. Byly také vydány knihy a audio CD, které namluvil Pavel Zedníček. Fanoušci této dvojice dobře ví, ž Pat a Mat nemluví, ovšem například v Holandsku došli k názoru, že bude lepší praktiky dvojice vysvětlit, proto byly obě postavy namluveny. Kupodivu se tato dvojice jako odstrašující případ neobjevila v materiálech Výzkumného ústavu bezpečnosti práce. 

Pojďme do světa filmu

Až do své smrti v roce 1995 režíroval příhody Pata a Mata Lubomír Beneš, po jeho úmrtí se objevil poněkud záhadný díl Pat a Mat: Karty (1998). Mělo jít o sérii studia AIF, čítající 52 dílů, ale nakonec zůstal realizován jenom jediný, režírovaný Františkem Vášou. Nebyl však nikdy autorizován.

Typické gesto jako stvrzení katastrofy: ... a je to! (zdroj: Bohemia Motion Pictures) 

Pata a Mata se poté chopil zakladatel studia Patmat s.r.o., syn zesnulého režiséra Marek Beneš, který nadále tvoří další epizody a v roce 2012 připravil i divadelní hru, kde funguje vedle herců v životní velikosti i animovaná sekce. Chystaný celovečerní film, jehož premiéru můžeme čekat v poslední březnový den letošního roku, se ponese v typickém duchu dvou nezdolných nešiků, kteří dokáží z běžných věcí udělat drama, ale nakonec ho nějak zvládnout vždy tak, že opět přežijí.

Související

Více souvisejících

film Pat a Mat ve filmu Marek Beneš (režisér)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy