Americké hvězdy Michelle Williams a Dakota Fanning ve filmové retrospektivě Kelly Reichardt

Praha - Již zítra začíná v pražských kinech Světozor a Aero retrospektiva jedné z nejvýznamnějších osobností amerického nezávislého filmu, režisérky a scénáristky Kelly Reichardt. Přehlídka s názvem The American Landscape: filmy Kelly Reichardt představí autorčina zásadní díla, jež dominovaly mezinárodním festivalům.

Kritikové řadí Kelly Reichardt mezi nejvýznamnější představitele autorského filmu. Její tvorba je ve skrze osobitá a představuje to nejlepší, co v dnešní době americký nezávislý film nabízí. Na filmech spolupracuje Reichardt se stálým týmem umělců. Její dvorní herečkou je přední americká hvězda Michelle Williams, známá z filmů Můj týden s Marilyn, Zkrocená hora nebo Prokletý ostrov. V dalších snímcích se objeví například talentovaná Dakota Fanning (Twilight sága, The Runaways), Jesse Eisenberg (Café Society, Social Network, The Double) či Peter Sarsgaard (Škola života, Sirotek).

Reichardt za své filmy získala nejrůznější ocenění, například Variety Indie Impact Award, kterou převzala na letošním Sundance Festivalu. Její filmy uvedl například Festival Karlovy Vary, Febiofest či Česká televize v rámci cyklu Americké nezávislé léto. „Jsme přesvědčeni, že si tvorba Kelly Reichardt zaslouží více pozornosti. Do přehlídky The American Landscape: filmy Kelly Reichardt jsme zařadili autorčiných prvních pět celovečerních filmů. Jsou to realistická dramata v dokonalé jednotě vnější formy a vyprávění, která dokládají její originální rukopis, schopnost jít pod povrch věcí a představují kompaktnost autorčiny tvorby," přibližuje Irena Kovářová z newyorské Comeback Company, která spolu s kinem Aero a distribuční společností Aerofilms retrospektivu Kelly Reichardt pořádá.

Hostem přehlídky bude osobnost filmového světa, italský kritik, žurnalista a především umělecký ředitel mezinárodního filmového festivalu ve švýcarském Locarnu, Carlo Chatrian. Kelly Reichardt měla přehlídku uvést osobně, ze závažných důvodů se však nemůže zúčastniti a s pražským publikem se spojí prostřednictvím videolinku. Rozhovor z Prahy do New Yorku s ní povede právě Carlo Chatrian, který také filmy před promítáním uvede.

Retrospektiva filmů s názvem The American Landscape: filmy Kelly Reichardt představí pětici snímků: Řeka trávy, Stará radost, Wendy a Lucy, Zkratkou v Oregonu a Noc přichází. Přehlídka se uskuteční ve dnech 19. až 24. dubna v kinech Aero a Světozor. Po skončení pražské části přehlídky budou filmy Kelly Reichardt k vidění také v brněnském Kině Art a v Kině Central v Havířově.

Dakota Fanning (herečka) filmy

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 38 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy