Zemřela režisérka Agnès Varda (†90), klíčová postava francouzské nové vlny

Ve věku 90 let zemřela v noci na dnešek francouzská režisérka, scenáristka a jedna z představitelek francouzské nové vlny Agnès Vardaová. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na rodinu známé filmařky, která se ve svých dílech často zabývala sociální a ženskou tematikou. Podle deníku Le Figaro podlehla rakovině.

Vardaová, která dostala v roce 2017 čestného Oscara za celoživotní dílo, patřila v 60. letech ke klíčovým postavám takzvané nové vlny francouzského filmu. Byla jedinou ženou mezi režiséry, kteří byli k tomuto hnutí řazeni.

Tehdy ji proslavil snímek Cléo od pěti do sedmi zachycující prakticky v přímém přenosu dvě hodiny života mladé pařížské zpěvačky, která čeká na výsledky rozhodujícího lékařského vyšetření.

RIP Agnès Varda, an irreplaceable filmmaker. I was lucky enough to watch ‘FACES PLACES’ (‘Visages Villages’) in 2017 in a small but packed cinema. I’ve never heard an audience react so warmly to a film.#AgnesVarda pic.twitter.com/dhjvT0yzL3

— Jake Watt (@JakeChatty) 29. března 2019

Narodila se v květnu 1928 v Bruselu jako Arlette Vardaová francouzské matce a řeckému otci. Nejprve studovala v Paříži umění a posléze fotografii. Začínala jako fotografka ve slavném pařížském Národním lidovém divadle (TNP), kde působili režisér Jean Vilar a slavný herec Gérard Philippe.Již její první celovečerní film La pointe courte z roku 1954 s Philippem Noiretem, na kterém pracoval jako střihač další později slavný režisér Alain Resnais, je považován za předchůdce nové vlny.

Z pozdějších snímků na sebe upozornil zejména Bez střechy a bez zákona, za který dostala v roce 1985 Zlatého lva na festivalu v Benátkách a představitelka hlavní role Sandrine Bonnaireová francouzskou filmovou cenu Césara. Snímek sleduje ve zpětném pohledu posledních několik dní v životě dívky na okraji společnosti, která byla nalezena umrzlá v příkopě.

Vardaová byla také uznávanou dokumentaristkou. K vrcholům její filmografie patřil snímek Všichni možní sběrači (Les glaneurs et la glaneuse) z roku 2000 o chudých, kteří sbírají na polích nebo na trzích zapomenutou nebo neprodanou zeleninu. Za film Les Plages d´Agnes (Agnesiny pláže) dostala v roce 2009 Césara. V roce 2015 získala také čestnou Zlatou palmu.

Se současným francouzským umělcem známým pod pseudonymem JR například projížděla francouzský venkov ve fotografujícím náklaďáku. Na základě těchto cest pak vznikl dokument Visages, villages (Tváře, vesnice) z roku 2017.

Její poslední snímek Varda par Agnes (Vardaová očima Agnes) se promítal v únoru na festivalu v Berlíně, kde režisérka dostala čestnou cenu. Podle ní byl tento film "způsobem, jak říci sbohem".

Vardaová byla ženou známého režiséra Jacquesa Demyho, který zemřel v roce 1990.

Agnes Varda úmrtí filmy kultura Francie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy