Kapela Půlnoc vystoupí na svém posledním turné i v Divadle hudby

Olomouc - Jednou ze zastávek definitivně posledního turné kapely Půlnoc bude i Divadlo hudby, ve kterém vystoupí 23. dubna od 19.30 hodin. Skupina, kterou založil Milan Hlavsa v roce 1988 po rozpadu The Plastic People of the Universe, se rozhodla odehrát několik závěrečných vystoupení po vydání CD Údolí ohně. Koncert je součástí doprovodného programu k retrospektivní výstavě Káji Saudka v Muzeu umění Olomouc.

Koncertní nahrávku kapela slavnostně pokřtila v prosinci loňského roku v pražském Paláci Akropolis a pro tuto příležitost znovu nazkoušela svůj repertoár. A právě na křtu CD se podle manažera Vladimíra „Lábuse" Drápala členové skupiny dohodli, že mimořádně zahrají ve vybraných městech v rámci Reunion Tour 2014. „Půlnoc hraje set svých nejlepších patnácti písní. Jsou mezi nimi skladby, které vznikly už před rokem 1990, i pozdější, které ale dosud nevyšly na žádném nosiči," řekl ke koncertu manažer. Také v olomouckém Divadle hudby tak podle něj zazní všechny hity včetně písní Kanárek, Podivná je podivná, Dopis, Údolí ohně, Nikde nikdo, Je to nebezpečný, City Of Hysteria, Muchomůrky a řadu dalších vlastních a případně převzatých z repertoáru The Plastic People of the Universe.Skupina vystupuje v sestavě s původní zpěvačkou Michaelou Němcovou, zesnulého Milana „Mejlu" Hlavsu nahradil na postu basového kytaristy Petr Kumandžas (původní bubeník Půlnoci). Také další hudebníci prošli Půlnocí: Josef Janíček (klávesy, zpěv, jinak člen Plastic People), Jiří Michálek (bubeník Půlnoci po Kumandžasově odchodu v roce 1991, dnes hraje v kapelách Echt! a Krch-Off), kytarista Jiří Křivka (Zikkurat) a Tomáš Schilla (violoncello, zpěv, známý co člen skupin DG 307, Krch-Off a Echt!).Půlnoc vznikla na troskách The Plastic People Of The Universe v roce 1988. Rozešla se po pěti letech v roce 1993, aby v roce 2011 jednorázově připomněla památku zakladatele a skladatele Mejly Hlavsy. „Nadšená odezva publika poslala kapelu na koncerty ještě na přelomu let 2011 a 2012, poté následovala delší koncertní pauza," vzpomněl Drápal. Kapela vydala dvě studiová alba Půlnoc City of Hysteria. V roce 2011 pak vyšel pod názvem Kniha noci na dvou CD záznam koncertů z let 1988 a 1989. Aktuální album Údolí ohně zachycuje v koncertní podobě znovuobnovenou současnou sestavu.Koncert v Divadle hudby, kde jako předkapela vystoupí skupina Andrej Polanský wtf Emül Langman, je součástí doprovodného programu k dosud největší retrospektivě krále českého komiksu Káji Saudka v Muzeu umění Olomouc. Vstupenka na koncert navíc opravňuje majitele k volnému vstupu na komentovanou prohlídku výstavy, kterou povede v tentýž den od 17 hodin její kurátor Libor Gronský.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

Rusové cílí na ukrajinskou železnici. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy