McCartney dostal od Obamy prestižní cenu a zahrál v Bílém domě

Washington - Americký prezident Barack Obama předal bývalému členovi legendární skupiny Beatles Paulu McCartneymu Gershwinovu cenu za jeho celoživotní příspěvek populární hudbě. K této příležitosti hudebník zahrál v Bílém domě, informovala americká televize CNN.

Koncert se odehrál ve východním křídle sídla amerických prezidentů. Účinkovali na něm britský hudebník Elvis Costello, americká písničkářka Emmylou Harrisová a další držitel Gershwinovy ceny Stevie Wonder. S ním si McCartney zahrál duet Ebony and Ivory, který spolu nahráli v roce 1982.

V Bílém domě zazněly největší hity skupiny Beatles i novější McCartneyho skladby. Někdejší Beatle hrál na stejnou kytaru, kterou si vzal do slavné televizní show Eda Sullivana v první polovině 60. letech.

Gershwinovu cenu udílí od roku 2007 americká Národní knihovna a ve Spojených státech je vůbec nejvýznamnějším oceněním v oblasti populární hudby.

McCartney za ní Obamovi poděkoval a poznamenal, že je dobré vědět, že Amerika má po osmi letech konečně prezidenta, který ví, kde se nachází knihovna.

Cena je pojmenovaná po bratrech Irovi a Georgi Gershwinových, jejichž skladby v první polovině 20. století radikálně změnily směr populární hudby. Srdce posluchačů na celém světě dobyli s hity jako I Got Rhythm, Someone to Watch Over Me stejně jako se svou operou Porgy and Bess.

Vůbec prvním držitelem Gershwinovy ceny se stal americký skladatel a písničkář Paul Simon. Zatím ji získali jen tři lidé.

Související

Paul McCartney

Dcera Paula McCartneyho natáčí dokument o studiích Abbey Road

Dcera někdejšího člena slavné skupiny Beatles Paula McCartneyho, fotografka Mary McCartneyová, natáčí celovečerní dokumentární film o legendárním londýnském nahrávacím studiu Abbey Road. Snímek se bude jmenovat If These Walls Could Sing (Kdyby tyto zdi mohly zpívat). Podle agentury DPA jde o první celovečerní dokument o slavném místě, kde Beatles natočili většinu svých písní.

Více souvisejících

Paul McCartney

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy