Zemřela zpěvačka Vera Lynn (†103), za války jezdila povzbuzovat britské vojáky

Ve věku 103 let zemřela britská zpěvačka Vera Lynnová, která si svými písněmi o touze po domově a míru získala velkou oblibu mezi vojáky za druhé světové války. Dnes to oznámila rodina zpěvačky, která se dlouhodobě věnovala i charitativní činnosti.

"S hlubokým žalem oznamujeme, že ve věku 103 roků zemřela jedna z nejmilovanějších britských baviček," uvedli příbuzní Lynnové.

Agentura DPA napsala, že je to nedávno, co jednu z písní Lynnové ve svém projevu k národu připomněla královna Alžběta II. Když Brity vyzývala k vytrvalosti během pandemie covidu-19, panovnice řekla: "We will meet again" (Zase se sejdeme). Šlo o narážku na zřejmě největší hit Lynnové We´ll Meet Again z roku 1939.

Lynnová si obrovskou popularitu vybudovala za druhé světové války, kdy jezdila povzbuzovat britské vojáky. Vypravila se za nimi do Egypta, Indie nebo Barmy. "Když jsem byl v Barmě, měla na mě obrovský vliv a byla pro mě důležitá po celý můj život," uvedl na twitteru stoletý veterán britské armády Thomas Moore, známý jako kapitán Tom. Ten je oslavován jako národní hrdina za to, že se mu letos na jaře podařilo v charitativní akci vybrat 33 milionů liber (přes 976 milionů korun) na systém britského veřejného zdravotnictví NHS.

Lynnová si vysloužila přezdívku The Forces Sweetheart (miláček vojska). Měla i vlastní pořad na rozhlasové stanici BBC, v němž vyřizovala vzkazy vojáků na válečných frontách a zpívala jim písničky na přání. Agentura AP napsala, že Lynnová vojákům svým věcným chováním připomínala jejich blízké, které nechali doma. "Byla jsem někdo, s kým se mohli ztotožnit," řekla o sobě v minulosti. "Byla jsem obyčejná holka," dodala zpěvačka, která byla dcerou instalatéra.

Její písně se staly jedním ze symbolů protinacistického odporu a po válce se v Británii žertem říkalo, že Němce neporazil Churchill, ale Vera Lynnová je uzpívala k smrti.

V září 2009, dlouho po ukončení kariéry, se album Lynnové nazvané We’ll Meet Again — The Very Best of Vera Lynn dostalo na první pozici v hitparádě, kde porazilo dokonce slavnou kapelu The Beatles. V 92 letech se tak Lynnová stala nejstarším umělcem, který se dostal do čela britské hitparády.

"Vera Lynnová svým osobním kouzlem a magickým hlasem naši zemi povzbuzovala na duchu v dobách, které patřily k nejtěžším," uvedl britský premiér Boris Johnson.

Vera Lynnová (zpěvačka) úmrtí Hudba Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Australská policie zastřelila 16letého chlapce. Pobodal muže v Perthu

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy