Moravské zemské muzeum zve na slavnostní prezentaci knih

Brno - Již dnes 5. listopadu v 17 hodin se uskuteční slavnostní prezentace knih vydaných v roce 2013 s názvem Lidová kultura / Sbírky Etnografického ústavu Moravského zemského muzea v Brně a Malované vejce / O kraslicích v českých zemích. Prezentaci mohou zájemci navštívit v kapli Paláce šlechtičen na adrese Kobližná 1.

Knihy uvedou Martin Reissner, ředitel Moravského zemského muzea, Hana Dvořáková, vedoucí Etnografického ústavu, Roman Doušek, koordinátor projektu Rozvoj spolupráce a zvyšování výzkumných kompetencí v síti etnologických institucí a Eva Večerková, kurátorka sbírky nábytku, zvykosloví a starých tisků. Návštěvníci se mohou také těšit na vystoupení mužského sboru Slováckého krúžku v Brně.Lidová kultura v muzeu. Sbírky Etnografického ústavu Moravského zemského muzea v Brně. Autoři: J. Pechová (ed.) + kolektiv autorů, Moravské zemské muzeum, Brno 2013, 219 s.Publikace vznikla v rámci projektu s názvem Rozvoj spolupráce a zvyšování výzkumných kompetencí v síti etnologických institucí, za finanční podpory v oblasti Partnerství a sítě. Na jejím vzniku se podílel kolektiv autorů - zaměstnanců Etnografického ústavu Moravského zemského muzea. V úvodu je nastíněna historie ústavu a formování sbírkových fondů, včetně výhledu do budoucnosti. Další kapitoly se pak podrobně věnují jednotlivým sbírkám: pracovní nářadí, nábytek, textil, keramika a zlidovělé umění, hračky, obyčejové předměty, kraslice, betlémy, lidová religiozita, organologická sbírka, fond Ústředí lidové umělecké výroby, staré tisky a rukopisy, grafika, fotografie. Samostatné kapitoly jsou věnovány filmotéce, knihovně a archívu, konzervátorské péči o sbírky, prezentaci sbírek, práci s veřejnosti a ediční činnosti. V přílohách je pojednáno o významných osobnostech spojených s Etnografickým ústavem, je zde přehled výstavních aktivit od vzniku ústavu v roce 1961 do současnosti, přehledná struktura sbírkového fondu a mapa etnografické a kulturně-geografické rajonizace Moravy a Slezska v 19. a 20. století, sestavená pracovníky Ústavu evropské etnologie FF MU v Brně. Publikace je doplněna bohatou fotodokumentací, anglickým resumé za jednotlivými kapitolami a souhrnným německým resumé.Eva Večerková: Malované vejce. O kraslicích v českých zemích Moravské zemské muzeum, Brno 2013, 152 stran, 117 + 300 fotografií a kreseb v textu a přílohách.Kraslice v českých zemích představují osobitý projev lidové kultury. Jde o fenomén, který se vyznačuje neobyčejnou silou tradice: sahá do hluboké minulosti, žije v naší přítomnosti, na počátku 21. století. Umění zdobit velikonoční vejce dospělo u nás k neobyčejné rozmanitosti, výtvarné nápaditosti i technické virtuozitě. Publikace hodnotí tento jev na základě pramenného studia muzejních sbírek, literárních svědectví, archívních materiálů a terénních výzkumů. Poskytuje souhrnný pohled na minulost a současnost tohoto projevu tradiční lidové kultury v českých zemích. Publikace je opatřena rozsáhlou obrazovou dokumentací (fotografiemi a kresbami) a souhrnem v němčině a angličtině.

Související

výstava Hommage à Milan Kundera – další život Díla

OBRAZEM: Moravské zemské muzeum připomína Milana Kunderu z jiného úhlu pohledu. Zachycuje i jeho vztah k Brnu

Brno - Letošní devadesáté narozeniny brněnského rodáka Milana Kundery si Moravské zemské muzeum (MZM) připomíná z jiného úhlu pohledu. Přibližuje jej jako výtvarníka knižních obálek, autora divadelních her a filmových scénářů. Výstavu „Hommage à Milan Kundera – další život Díla“ je možno navštívit od 3. dubna v Mramorových sálech Biskupského dvora nad Kapucínským náměstím v Brně. Autorem výstavy je PhDr. Mojmír Jeřábek.

Více souvisejících

Moravské zemské muzeum (MZM)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy