Skupina Dunaj slaví: Po 26 letech pokřtila nové album "Za vodou"

Skupina Dunaj dnes v zaplněném klubu Fléda v Brně pokřtila nové album Za vodou. Vyšlo v říjnu, 26 let po dosud poslední řadové desce Dunaje. Další koncertní křty se uskuteční 22. listopadu v Ústí nad Labem a 13. prosince v Praze v Paláci Akropolis. Dnešní koncert zahájil blok starších písní v tříčlenné základní sestavě Dunaje. Poté se připojili hosté, zpěvačka Bára Zmeková s oběma producenty alba, Petrem Ostrouchovem a Aid Kidem. Pak dostaly prostor nové písně, včetně titulní Za vodou.

Dunaj patřil v 90. letech k vlajkovým lodím české, a zejména brněnské alternativní scény. Úspěšné období, zaznamenané na šesti albech, ukončila v roce 1998 smrt zpěváka Jiřího Kolšovského. Ostatní členové se pak věnovali jiným projektům. Společnou činnost obnovili v roce 2019. Setkali se při natáčení dokumentárního filmu Dunaj vědomí a jiskra znovu přeskočila.

Kapelu nyní tvoří zpěvák a baskytarista Vladimír Václavek, kytarista Josef Ostřanský a bubeník Pavel Koudelka. Na albu je deset autorských písní. Dvě z nich vznikly ještě za života Kolšovského a protože se zachovaly i nikdy nevydané nahrávky, zní z alba také hlas původního zpěváka, stejně jako hlas Ivy Bittové, souputnice kapely už od jejích začátků.

I přes vazby na minulost má nová deska zachytit hlavně současnou tvář a výraz Dunaje. "Řekli jsme si, že nechceme frčet na někdejší energii a oprašovat staré vitrínky. Shodli jsme se, že to musí být nová energie, která žije z přítomnosti a říká něco o tom, co jsme teď," uvedl Václavek. "Mám v sobě pocit naplnění, že to, co jsme těch posledních 20 let dělali každý za sebe, jsme teď propojili, naladili jsme se na sebe a vzniklo něco nového," doplnil Ostřanský.

K nahrávání alba si Dunaj pozval producenty Ostrouchova a Aid Kida. Ostrouchov v 90. letech patřil k fanouškům kapely, zatímco Aid Kid znal jen jméno Dunaje. "Naposlouchal jsem ho a zjistil jsem, že v té hudbě jsou všechny věci, které mám rád. Líbí se mi minimalismus, repetice, úsporné bicí. Jak se ta hudba rozchází a pak zase na určitých místech schází. Všechno je to spočítané. A do toho úžasný Vladimírův hlasový projev," uvedl v tiskové zprávě Aid Kid.

Související

Více souvisejících

skupina Dunaj Jihomoravský kraj Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy